Kooprijbewijs niet automatisch verlengd: koper moet alsnog afrijden

Wie op Curaçao ‘slaagde’ bij de koop van het rijvaardigheidsbewijs, krijgt niet automatisch een nieuw rijbewijs. Bij verlenging moet alsnog examen worden gedaan, zegt Armin Konkèt, minister van Bestuur, Planning & Dienstverlening.

In 2013 kwam aan het licht dat rijbewijzen illegaal konden worden gekocht bij het rijbewijskantoor. Het roze papiertje is vijf jaren geldig en dat betekent dat wie in 2013 het rijbewijs kocht, binnenkort drie opties heeft: voortaan met de bus, de taxi, of toch maar alsnog examen doen.

Antilliaanse rijbewijsfraude is niet nieuw. Vóór 2013 vlogen Nederlanders naar Curaçao om er een rijbewijs te kopen, dat in Nederland omgewisseld werd.

Binnen de Europese Unie (EU) was het lange tijd mogelijk online een rijbewijs te kopen van een land buiten de EU, en dat binnen de Unie om te zetten in een Europees rijbewijs.

De website Rijbewijs Kopen gaat stapte in het gat dat ontstond nadat deze fraude stopte. Voor 600 euro zou risicoloos “een vals rijbewijs (Nederlands of Belgisch) of een ander Europees identiteitsbewijs” kunnen worden bekomen.

Een prikkie, vergeleken met de twee- tot meer dan vierduizend euro die een rijschool in het Nederlandse Den Helder vroeg. Een deel van dat bedrag zou gaan naar Ernst S., een examinator bij wie op wonderbaarlijke wijze alle kandidaten slaagden.

Naar meer berichten...

Naar meer berichten...