fbpx

Koolstofdeeltjes ontdekt in placenta zwangere vrouwen

GFC NIEUWS- Roet uitgestoten door voertuigen is gevonden in de placenta van zwangere vrouwen, waarschuwt een nieuwe studie.

De piepkleine delen – die zwarte koolstof bevatten en zich naar de placenta verplaatsen, nadat ze zijn geïnhaleerd en in de longen terechtkomen- kunnen de foetus bereiken, zeggen wetenschappers.

Onder een krachtige microscoop zijn ze gedetecteerd bij alle 28 participanten nadat ze bevielen in het ziekenhuis in Limburg, België.

Zij die wonen in een drukke straat hadden een hoger niveau dan de vrouwen die woonden in rustige straten.

Luchtvervuiling wordt al lang gelinkt met geboorteafwijkingen, lager gewicht, hogere kindersterfte en ademhalingsproblemen bij kinderen, zoals astma.

BEKIJK OOK
Sewdien naar IICA-meeting in Costa Rica

De nieuwste bevindingen dragen bij aan de toenemende bezorgdheid dat het ook schadelijk is voor baby’s in de baarmoeder.

Luchtvervuiling is een wereldwijd volksgezondheidsprobleem dat ziekten en voortijdige dood veroorzaakt.

In 2015 stierven wereldwijd 4,2 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, 202.000 waren kinderen jonger dan vijf jaar.

Kinderen lopen een hoger risico, vanwege hun laag immuunsysteem en longen die nog onderontwikkeld zijn, vooral als ze nog in de baarmoeder zijn of heel jong zijn.

Er is nog meer onderzoek nodig om vast te stellen dat de koolstofdelen de baarmoeder kunnen bereiken.