Konomerume praat over problemen met vicepresident

GFC NIEUWSREDACTIE- Het dorpsbestuur van Konomerume (Donderkamp) aan de Wayamborivier heeft de problemen van hun gemeenschap besproken met vicepresident Ronnie Brunswijk.

Een heet hangijzer is de gezondheidskwestie in het gebied.

De poliklinieken van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Konomerume en omliggende dorpen beschikken niet over medicijnen. Daarnaast is er al ongeveer één jaar geen arts meer in Konomerume geweest.

“Hierdoor worden de mensen niet verwezen voor verdere medische hulp en ze kunnen ook geen garantiebrieven krijgen. De gezondheidsassistenten kunnen of mogen dat niet doen”, zegt Robertho Joghie, dorpshoofd van Konomerume.

Het dorpshoofd vindt het onbegrijpelijk dat zieke mensen aan hun lot worden overgelaten. Vicepresident Brunswijk beloofde dat hij dit probleem zal doorgeleiden naar minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zei te verwachten dat de kwestie wordt aangepakt. Mede in het kader van de ernst van de Covid-19-pandemie is een arts noodzakelijk in het afgelegen gebied.

Het bestuur van Konomerume kaartte ook andere brandende vraagstukken aan met betrekking tot veilig drinkwater en transport. Het dorpshoofd legt uit dat de waterzuiveringsinstallatie een mankement heeft, waardoor er geen schoon water uit de kraan komt.

“We kunnen het niet drinken en het alleen gebruiken om te baden”, zegt hij. Schoon en veilig drinkwater en een goede gezondheid zijn mensenrechten en behoren tot de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDGs) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd.

Ten aanzien van transport bracht het dorpsbestuur naar voren dat de buitenboordmotor van het dorp defect is geraakt en er behoefte is aan een nieuwe buitenboordmotor. Daarnaast is de aanleg van een weg die het gebied moet ontsluiten ter sprake gekomen.

Er is reeds een weg waarvan houtexploitanten gebruikmaken, maar die is momenteel niet geschikt voor personenverkeer. Via deze weg kunnen de mensen aansluiting vinden op de weg naar Apoera in de omgeving van het Kwintidorp Witagron.

Binnen de gemeenschap zijn er wel voor- en tegenstanders van de ontsluitingsweg. “Sommige mensen hebben hun vervoermiddel en kunnen naar de stad rijden. Weer andere bewoners vinden dat vreemden ons gebied vrijelijk zullen aandoen met alle gevolgen van dien”, zegt dorpshoofd Joghie.

Vicepresident Brunswijk heeft toegezegd dat hij de pijnpunten zal doorgeleiden naar de desbetreffende ministeries en die moeten opgelost worden. Verzoeken zoals brandstof om het dorp te onderhouden en een accu voor de zitmaaier, zijn intussen ingewilligd. “We hebben deze dingen al gekregen”, zegt Joghie.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER