fbpx

Komt er weer een gewelddadige staatsgreep in Suriname? Illegale machtsovername nooit verheerlijken

INGEZONDEN- Komt er weer een gewelddadige staatsgreep in Suriname?

Het is een discussie die recent werd gevoerd bij mij in de familie. Een familielid van mij die in de jaren tachtig bij de politie heeft gewerkt vertelde dat er in die tijd nooit rekening hiermee werd gehouden.

Het woord coup of staatsgreep kwam niet eens voor in zijn vocabulaire, er werd in Suriname niet over die mogelijkheid gesproken.

Hij weet nu wel beter want hij heeft zelf mogen meemaken hoe zijn toenmalige collegae werden vernederd, toen ze door militairen verplicht werden om alleen in hun onderbroek in het centrum van Paramaribo te lopen.

De boodschap die hij tijdens de familiediscussie heeft gegeven is helder: je moet in landen als Suriname, Venezuela en Guyana niet uitsluiten dat er een machtsgreep kan plaatsvinden. Niets is onmogelijk!

Het is daarom een kerntaak van de inlichtingendiensten om altijd alert te zijn. Personen of groeperingen die zich bedreigd voelen of erg ontevreden zijn moeten 24 uur per dag scherp in de gaten worden gehouden.

BEKIJK OOK
Suriname en overige Zuid-Amerikaanse landen gaan transnationale georganiseerde misdaad gezamenlijk aanpakken

ILLEGALE MACHTSGREEP NIET VERHEERLIJKEN

Dat er nu is voorgesteld door meerdere personen, die het kennelijk goed menen met Suriname, om 25 februari weer als een normale dag te laten gelden, is helemaal te begrijpen. Immers, wat is de meerwaarde hiervan?

Wij moeten deze dag niet verheerlijken! Een andere mogelijkheid is om deze dag tot een rouwdag of dag van bezinning te transfereren.

Een dag waarop wij erbij stilstaan dat vanaf toen de achteruitgang van Suriname op diverse niveaus werd ingezet.

Een dag waarop wij als vredelievend land de richting zijn opgegaan van het vermoorden van onschuldige notabelen, een binnenlandse oorlog met veel slachtoffers, onderdrukking, harddrugs, huisarrest, avondklok, uzi’s, verruwing van normen en waarden, braindrain en economische malaise.

Foto: Maxime Doré

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Bepaalt de democratie in Suriname nog steeds?