fbpx

Komst onderdelen Canawaima vertraagd door douanecontrole in Nederland

GFC NIEUWS- De onderdelen voor de MS Canawaima, die de route tussen Suriname en Guyana onderhoudt, komen iets later dan gepland aan in Suriname.

De boot is sedert eind mei uit de vaart en ondergaat momenteel een technische onderhoudsbeurt.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de onderdelen uit Nederland eerder in Suriname moesten aankomen en het vaartuig op 16 oktober weer zou worden ingezet.

Hanisha Jairam, president-commissaris van de Canawaima Ferry Services zegt dat de werkzaamheden niet konden worden afgerond, doordat de onderdelen vanwege een reguliere douanecontrole op de haven in Nederland niet op de voorgenomen datum konden worden getransporteerd naar Suriname.

De boot met onderdelen arriveert nu op 29 oktober en van dat moment uit zal het nog zo’n anderhalve week duren om de Canawaima gereed te hebben. Jairam rekent uit dat de boot rond medio november weer in de vaart zal zijn.

De afspraak tussen Suriname en Guyana was dat de Canawaima rond deze periode weer zou worden ingezet. Vorige maand werd na gesprekken tussen minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) en zijn Guyanese ambtsgenoot van Guyanese zijde besloten om de MB Sandaka voorlopig in te zetten totdat de Canawaima gereed is.

BEKIJK OOK
NPS: Waarom is een groep bewust bezig om Suriname steeds weer opnieuw in een avontuur te storten?

Jairam laat optekenen dat de overige werkzaamheden aan de Canawaima zo goed als af zijn. Het vaartuig zal een schilderbeurt krijgen.

De planning was om eerst de onderdelen te assembleren en dan tot een algehele schilderbeurt over te gaan, maar nu zal het omgekeerde het geval zijn.

Jairam wijst er ook op dat er restricties zijn voor wat betreft vrachtwagens. Het gaat om een maximale hoogte van drie meter en een breedte van 2.70m.

“Dus als de truckhouders en transportchauffeurs rekening hiermee houden kunnen ze vrijelijk bewegen op de boot”, aldus de president-commissaris.