fbpx

‘Kom tot het gebed’ via sms? Ghana roert zich tegen telefonische adaan

Ghanese moslims zijn het zeer oneens met een voorstel om de adaan, de vijfmaaldaagse oproep tot het gebed, te vervangen door een convocatie per sms.

Minister Kwabena Frimpong-Boateng van Wetenschap, Technologie, Milieu en Innovatie, opperde het idee om de “geluidsoverlast” veroorzaakt door het gebruik van megafoons of luidsprekers tijdens de oproep te beheersen of te verminderen.


Christenen en moslims ontmoeten elkaar: adaan in Amerikaanse kerk

Boateng argumenteerde dat het vervangen van luidsprekers met sms-berichten of WhatsApp-meldingen ten goede komt aan zowel het milieu als de sociale cohesie.

Bovendien zou dit systeem prima werken in Rwanda, betoogde de minister.

In Ghana, met een grotere moslimpopulatie dan Rwanda, leidde het voorstel tot bittere controverses. De meerderheid van de moslimgemeenschap riep de minister op zijn functie neer te leggen.

Onpraktisch 

Vooral imams beschouwen het plan als “onpraktisch en onwaarschijnlijk”. Een geestelijke denkt bijvoorbeeld dat een tekstbericht minder effectief is in het wekken van mensen voor het ochtendgebed.

Een andere imam vraagt zich af hoe hij “iedereen die in mijn moskee bidt een bericht kan sturen” en dat hij nota bene het grootste deel van de mensen die er bidden niet kent, en nog minder hun telefoonnummers.

De woordvoerder van de National Chief Imam, Sheikh Aremeyaw Sahibu, zegt dat de oproep tot het gebed een grondbeginsel is van het islamitische geloof, “een goddelijk bevel waaraan de gemeenschap van gelovigen zich moet houden.

Voor ons is de onuitvoerbaarheid duidelijk. De onredelijkheid is zo duidelijk … [De oproep tot gebed] is iets dat goddelijk is besloten”, en hij noemt de minister “onnodig controversieel, omdat hij de gevolgen kende die een dergelijke daad zou veroorzaken.”

 

Overige berichten