fbpx

Koken op gas in verband gebracht met ‘levenslange’ gezondheidsklachten kinderen

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- DOOR P. PETERSON, Ph.D.- Het koken op gas wordt door nieuw onderzoek in verband gebracht met het verergeren van gezondheidsklachten bij kinderen die levenslang kunnen duren.

Hoewel een gasfornuis veel minder vervuilend is in vergelijking met het koken op hout, kan een deel van de uitstoot zich toch in huis ophopen en mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan met name astmatische klachten van kinderen erger maken.

Het is volgens wetenschappers van eminent belang om daarom te zorgen voor ruim voldoende ventilatie tijdens het koken.

“kinderen die in een huis wonen waar op gas wordt gekookt, hebben een 42% verhoogd risico op actuele astma, een 24% verhoogd risico op levenslange astma en een algemeen 32% verhoogd risico op actuele en levenslange astma”, aldus de conclusie van een recent Europees onderzoek

BEKIJK OOK
Effectieve nieuwe behandeling voor chronische rugpijn richt zich op zenuwstelsel

Een Amerikaans onderzoek toonde al aan dat gasfornuizen de hoeveelheid stikstofdioxide en PM2,5-deeltjes in huis verhogen en het gebruik van inhalatoren door kinderen met astma verhogen.

PM2.5-deeltjes komen onder meer vrij bij het branden van takken, bladeren en zijn ook terug te vinden in dieseluitlaatgassen. Ze dringen diep in de longen en de gifstoffen die door de deeltjes worden gedragen, worden in de bloedbaan opgenomen.