fbpx

Koffie kan rol spelen bij verminderen ernst niet-alcoholische leververvetting

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients door de Universiteit van Coimbra, kunnen cafeïne, polyfenolen en andere natuurlijke verbindingen in koffie een rol spelen bij het verminderen van de ernst van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij personen met overgewicht met type 2 diabetes (T2D).

NAFLD omvat een reeks leveraandoeningen die worden veroorzaakt door de ophoping van vet in de lever. Dit kan resulteren in leverfibrose, die kan overgaan in cirrose (leverlittekens) en zelfs leverkanker.

In tegenstelling tot andere leveraandoeningen wordt NAFLD vaak veroorzaakt door een sedentaire levensstijl en een dieet met veel calorieën, in plaats van alcoholgebruik.

Studiedeelnemers met een hogere koffie-inname hadden gezondere levers. Proefpersonen met hogere cafeïnespiegels hadden minder kans op leverfibrose, terwijl hogere niveaus van niet-cafeïnekoffiecomponenten significant geassocieerd waren met verminderde leververvettingsindexscores.

De studie suggereert dat voor T2D-patiënten met overgewicht een hogere inname van koffie geassocieerd is met minder ernstige NAFLD1.

OOK INTERESSANT
Paarse en rode groenten hebben anti diabetische eigenschappen