fbpx

Koeien roze zeewier voeren ‘kan oprisping terugdringen en planeet helpen redden’

GFC NIEUWS- Koeien roze zeewier voeren, kan hun oprisping stoppen en methaanemissies reduceren, zeggen Australische wetenschappers.

Methaan is het broeikasgas dat de broeikasgasemissie uit de veehouderij voor een belangrijk deel bepaalt. Het komt vrij tijdens het verteringsproces van met name herkauwers, en tijdens de opslag van mest.

Reductie van methaanemissie is daarom een belangrijke opgave voor de veehouderij om de klimaatdoelen te realiseren.

Micro-organismen in de maag van koeien produceren methaangas als onderdeel van een normaal verteringsproces, zegt de VS Milieubeschermingsagentschap.

Australisch laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat je methaanuitstoot door runderen met wel 99 procent kan terugdringen als je ze een additief gemaakt van Asparagopsis Taxiformis, een tropisch roodwier, bijvoert. Dat was dus een test in reageerbuisjes.

BEKIJK OOK
VHP content met uitspraak Constitutioneel Hof

Omdat methaanvorming een natuurlijk proces is dat hoort bij de spijsvertering van herkauwers, zal je in de praktijk dat soort percentages waarschijnlijk niet halen, maar de reductie is echt aanzienlijk.

Methaanuitstoot is zeer problematisch omdat de invloed ervan op klimaatverandering zo’n 28 keer sterker is dan die van CO2.

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is vee verantwoordelijk voor zo’n 30 procent van de door mensen veroorzaakte uitstoot van methaan.