Kneep Facebook oogje dicht voor kinderen die duizenden dollars verspeelden?

Redactie GFC Nieuws — In 2012 sleurde een vrouw uit de Amerikaanse staat Arizona sociaal medium Facebook voor de rechter. Haar zoontje van 12 had bijna 1000 dollar uitgegeven met haar credit card om het spelletje Ninja Saga te kunnen spelen op Fb.

Zij was niet de enige die via haar kind veel geld, soms duizenden dollars, kwijtraakte aan Facebook. Het medium was op de hoogte van het probleem van kinderen die zonder medeweten van hun ouders kapitalen spendeerden op het platform: Friendly fraud”, FF, (vriendschappelijke fraude), werd het intern genoemd.

Uit e-mails bleek dat Facebook enerzijds aandacht had voor het probleem, maar aan de andere kant toch vond dat de bedrijfsfilosofie “het maximaliseren van de omzet” is.

“De moeilijkheid met vriendelijke fraude is dat we geen heldere manier hebben om het op inkoopniveau te identificeren, omdat het een goede transactie lijkt”, schreef een medewerker en voegde eraan toe dat het inbouwen van “risicomodellen” om dergelijke gevallen te verminderen “hoogstwaarschijnlijk een goede TPV [totale aanschafwaarde] in de weg zou staan”: het zou Facebook teveel geld kosten.

Deze formulering, gekoppeld aan het feit dat in ten minste één geval een Facebookmedewerker verwees naar een gebruiker die terugbetaling eiste als een “walvis”, wat in casino’s jargon is voor een gokspeler die hoog inzet, maakte dat sommige media de technologiegigant beschuldigen van een oogje dichtknijpen voor het probleem of zelfs minderjarigen aanmoedigen om enorme sommen geld online te verspillen.

Foto: Facebook

Overige berichten