fbpx

Klopjacht op oprichtster ‘piramidespel’ OneCoin: ‘fake coins’

Redactie GFC Nieuws — Opsporingsdiensten van verschillende landen zijn al geruime tijd op jacht naar Ruja Ignatova. Zij stond samen met haar broer Konstantin Ignatov aan het hoofd van OneCoin, een zogenoemd “cryptovaluta investeringsplan”. Konstantin werd op 6 maart gearresteerd op Los Angeles International Airport, zijn zus is al heel lang spoorloos.

Het Amerikaanse openbaar ministerie beschrijft OneCoin als een “frauduleuze cryptovaluta” en een “piramidesysteem”.

Officieel persbericht van OneCoin

De Bulgaarse broer en zus stonden aan het hoofd van de organisatie die wereldwijd meer dan 3 miljoen leden  zou hebben en tussen 2014 en 2016 2,2 miljard euro winst gemaakt zou hebben, schrijft Reuters.

De Amerikanen zeggen bewijs te hebben dat de twee wisten dat hun activiteiten frauduleus waren. Zijn zouden het in onderschepte e-mails gehad hebben over een “exit-strategie”.

Die hield in dat zij er met het geld van het bedrijf vandoor zouden gaan en anderen de schuld zouden geven van de rotzooi die zij achterlieten.

Hebzucht

In de aanklacht staat ook dat OneCoin “geen echte blockchain” heeft, waar “echte” crypto’s op zijn gebaseerd. Zij zouden zelfs begonnen zijn OneCoins te verkopen nog voordat er iets van een digitaal bestand hiervoor was opgezet:fake coins”, noemt de vervolging dat.

BEKIJK OOK
Dinsdag wegomleggingen vanwege zittingen Krijgsraad en Constitutioneel Hof

De ‘munt’ raakte steeds meer in opspraak.  Eind 2017 verdween Ruja Ignatova uit het openbare leven. Verschillende landen begonnen een onderzoek en arresteerden deelnemers. Een der beklaagden, Mark Scott (50) uit Coral Gables (Florida), pleitte afgelopen september niet schuldig aan samenzwering om meer dan $ 400 miljoen te witwassen voor OneCoin. 

OneCoin en haar oprichters worden altijd fel verdedigd door een sekte van toegewijde aanhangers. Die verschijnen massaal op sociale media telkens wanneer het bedrijf of de oprichters worden beschuldigd van frauduleus handelen.

De grootste fout van het bedrijf was waarschijnlijk het betreden van de Amerikaanse markt. De Amerikaanse justitie is immers feller dan in andere landen op het aanpakken van piramidespelen. De zucht naar mogelijke astronomische winsten die hier behaald zouden kunnen worden, lijken broer en zus fataal te worden.