fbpx

Klokkenluider oorlogsmisdaden opnieuw opgesloten, mogelijk levenslang

Redactie GFC Nieuws — Klokkenluider Chelsea Manning, die Amerikaanse oorlogsmisdaden onthulde, is vrijdag voor onbepaalde tijd in hechtenis genomen. Zij weigert namelijk te getuigen voor een geheim tribunaal in de Amerikaanse staat Virginia. Chelsea blijft gevangen tot zij haar mond opendoet, wat zou kunnen betekenen dat zij levenslang in de cel blijft.

Manning lekte een video-opname naar WikiLeaks van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007. Zij werd in 2013 hiervoor veroordeeld tot 35 jaren gevangenisstraf. President Obama verkortte haar straf, waardoor zij in 2017 vrijkwam.

 

Vrijdag werd zij opnieuw in hechtenis genomen wegens minachting van de rechtbank nadat zij weigerde om voor een grand jury te getuigen over haar openbaring van Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan.

BEKIJK OOK
Houtgroep VSB had vervolgontmoeting met minister BIBIS over uitdagingen binnen houtsector

 

 

In een verklaring zei zij dat zij niet zal deelnemen “aan een geheim proces waar ik moreel bezwaar tegen heb, in het bijzonder een proces dat van oudsher is gebruikt om activisten in de val te lokken en te vervolgen voor politieke uitspraken.

”Zij blijft vanwege haar zwijgen in de gevangenis tot ze van gedachten verandert en getuigt, of tot “het einde van het bestaan van de grand jury”, oordeelde rechter Claude M. Hilton.