fbpx
KLM bijna failliet, hoe lang steunen wij SLM nog met ons zuurverdiende belastinggeld?

INGEZONDEN- De KLM staat op de rand van faillissement en zal niet overleven indien het luchtvaartbedrijf niet snel uit de impasse komt met de Nederlandse regering. Staat de SLM hetzelfde te wachten? Hoe lang wordt ons zuurverdiende belastinggeld nog misbruikt om het peperduur personeel van het logge en al decennialang verlieslatend vliegbedrijf te helpen het hoofd boven water te houden?

Een ieder moet in moeilijke perioden leren om offers te brengen. Maar vol verbazing las ik recentelijk op de GFC-  site dat SLM- personeel op geen enkele wijze salaris wenst in te leveren. Integendeel, willen ze hun inkomen meer waardevast maken door dat te koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Het is evident dat SLM- medewerkers onvoldoende ervan doordrongen zijn dat hun overlevingspositie al zeer lange tijd afhankelijk is van de steun van ons belastinggeld. Ook voor de coronauitbraak! U en ik betalen het salaris van het personeel en de instandhouding van het kwakkelend bedrijf. Het is ons zuurverdiende geld dat wij afdragen aan de belastingdienst. 

Het is dezelfde houding die nu mogelijk kan zorgen voor het bankroet van de KLM. Ook die luchtvaartmaatschappij is, echter vanwege de coronacrisis, in zeer zwaar weer terecht gekomen en zegt het niet lang meer te redden indien ze geen financiële steun van de overheid krijgt.

Maar in tegenstelling tot de Surinaamse regering, die maar geld blijft pompen in de SLM, krijgt de KLM  van het Nederlandse kabinet voorlopig geen staatssteun meer.

De Nederlandse minister van financiën wil de KLM geen geld meer geven. Hij eist dat alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren, voordat hij akkoord gaat. En het voltallige kabinet Rutte staat achter zijn besluit.

Het lijkt er veel op dat de starre houding van een deel van het KLM- personeel dat weigert om in te leveren, zorgt voor een “gevaarlijke situatie”. Meer dan 30.000 KLM – medewerkers zouden bij een faillissement hun baan verliezen. Desondanks houdt het kabinet Rutte zijn poot stijf. Immers, het gaat om geld van de belastingbetalers en steun aan een bedrijf moet verantwoord en eerlijk zijn.

Het zou een leerrijke les moeten zijn voor de regering Santokhi- Brunswijk.

Het is zeer onverantwoordelijk en oneerlijk om in deze financiële crisis waarin Suriname nu is, vele miljoenen Amerikaanse dollars te pompen in een bedrijf dat al “met een been in het graf staat”. Nog wranger is het dat het personeel weigert om in te leveren.

R. Pinas 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.