“Klimaatslimme schooltuinen in Coronie”

De Stichting Ontwikkeling Rurale Gebieden (SORG) heeft in samenwerking met LVV Coronie een presentie gehouden over de methoden van ecologisch planten, die een onderdeel is van permacultuur.

Deskundige Alex Yakaumo heeft uitleg gegeven over ecologisch planten. In de ecologische tuin worden uitsluitend natuurlijke producten gebruikt. Organische, 100% natuurlijke meststoffen voeden niet alleen de plant maar ook het bodemleven.

Door de organische bemesting is er geen kans op verbranding. Het geeft langdurige voeding en kan op elk moment toegepast worden. In de ecologische tuin wordt de nadruk gelegd op preventieve gewasbescherming. Dit betekent, dat de weerstand tegen ziekten en plagen op natuurlijke wijze wordt verhoogd. Dit gebeurt door natuurlijke bemesting, een rijk bodemleven en natuurlijke plantversterkers.

Een goede bodem en de juiste omstandigheden zorgen voor sterke bloemen en planten. Ziekten en plagen, die soms toch de kop opsteken, worden uitsluitend bestreden met ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen. Dit zijn middelen die op een effectieve, maar natuurvriendelijke manier de plaag bestrijden. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu schaden andere belangrijke dieren, zoals egels of nuttige bijen niet.

Ecologische bestrijdingsmiddelen zijn ook zeer belangrijk in de moestuin. Ze kennen een zeer korte wachttijd. Het ligt in de bedoeling om binnenkort schooltuinen aan te leggen op de GLO scholen van Coronie.

Een jaar lang zal volgens het BIC basiskennis over ecologisch planten overgebracht worden aan de Coroniaanse gemeenschap, in het bijzonder de schoolkinderen.

Overige berichten