fbpx

Kleindochters van mannen die voor de puberteit roken hebben meer lichaamsvet

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een studie geleid door de Universiteit van Bristol in het VK vermeldt verhoogd lichaamsvet bij vrouwen van wie grootvaders of overgrootvaders al vóór de puberteit begonnen met roken.

Experimenten hebben aangetoond dat blootstelling van mannen aan bepaalde chemicaliën vóór zij kinderen verwekken effecten kan hebben op hun nakomelingen.

In eerder onderzoek ontdekten ze dat als een vader begon te roken voordat hij de puberteit bereikte (vóór de leeftijd van 11 jaar), zijn zonen, maar niet zijn dochters, meer lichaamsvet hadden dan verwacht.

In de nieuw gepubliceerde studie breidden ze deze analyse uit naar eerdere generaties met behulp van recent verzamelde gegevens over de grootvaders en overgrootvaders van studiedeelnemers verkregen door vragenlijsten.

BEKIJK OOK  Vreemde 'ziekte' heerst in Paramaribo: 'Ik voel mij gewoon zwak, beroerd en heb lichaamspijnen'

Ze bemerkten hoger lichaamsvet bij vrouwen van wie grootvaders van vaderskant of overgrootvaders vóór de leeftijd van 13 jaar waren begonnen met roken in vergelijking met degenen van wie de voorouders later begonnen te roken.

Er werden geen effecten waargenomen bij mannelijke nakomelingen.

Verder onderzoek zal nodig zijn om deze waarnemingen in andere studies te bevestigen en om het onderzoek naar andere transgenerationele effecten en voorouderlijke blootstellingen uit te breiden.