fbpx

Klaag- en wijscultuur in Suriname

Het is buitengewoon triest om te zien dat daags na de verkiezingen voor en tegenstanders van president Bouterse elkaar de zwarte piet toespelen. De staatskas zou al dan niet zijn leeggeroofd en de regering 2010/2015 heeft het land in een economische malaise gestort.

Alle kritiek is niet uit de lucht komen vallen en wordt corruptie als dader aangewezen, wanbeleid enz. enz. Op zichzelf geen ondenkbare scenario’s.

Wat doet deze kritische Surinamer nou zelf om het tij te keren? Want geen regering blijkt goed genoeg te zijn.

Behalve het klagen en aanwijzen van de daders die de schuld dragen van de economische malaise, wordt er verder niets ondernomen. Als men zich richt tot het volk om oplossingen aan te dragen, wordt doodleuk gevraagd, ‘hebben wij de staatskas leeggehaald, waarom stuur je de inzending niet naar de regering?’

Wat deze burgers klaarblijkelijk niet beseffen is, dat zonder een regering het land een wetteloze en onbestuurbaar land wordt. Zonder regering, corrupt of niet, zullen maatregelen genomen moeten worden om de staatskas weer op orde te brengen.

Bedrijven wachten op hun geld vanuit de regering, de burger ziet het met lede ogen aan en moppert en de vingers wijzen alle kanten op.

Waarom gaat de burger niet de straat op, om hun misnoegen kenbaar te maken?

Waar blijft de steun van de vakbonden om de werknemers te mobiliseren om de straat op te gaan en te demonstreren? Waarom eist men niet het aftreden van de regering? De ambtenaren (54.000) waarom laten ze zich niet horen door de straten te vullen en hun misnoegen kenbaar te maken?

Iedereen weet wie de schuldigen zijn, maar niet een durft de straat op te gaan en te demonstreren tegen deze slecht presterende individuen, maar als er een inzending wordt gestuurd en de bevolking wordt opgeroepen om mee te denken en mee te doen, dan zitten ze vol praatjes. Praten blijkt makkelijker te zijn dan lezen.

Zo heb ik het ervaren, want men leest een woord dat triggert en men spuit vrijwel direct met gif. Datzelfde gif moeten jullie spuien naar de overheid. Maak de regering duidelijk dat jullie als natie en bevolking het niet meer pikken om, om de tuin geleid te worden.

Tja …….. ik hoor de critici al brullen, deze kletst lekker makkelijk, maar welke oplossing hebben ze? Het is buigen of barsten. Plotseling wordt de soep niet zo heet meer gegeten, als dat het werd opgediend.

Kom op voor je belangen en laat je horen, als deze politieke en economische malaise een doorn is in het oog van de critici. Manoeuvreer je niet langer in een slachtofferrol en pak aan!

Stop met mopperen en wijzen, neem het heft in handen en laat je massaal horen. Dan pas is er kans op een verandering in het politieke klimaat en het uitvoeren van beleid! Dan pas veranderd er voor u als critici, als mopperaar en als wijzer iets om u er goed bij te voelen!

Jerrel Burleson

Naar meer berichten...