fbpx

KIVC: voorlichting in Suriname over preventie coronabesmettingen niet op een goed niveau

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De voorlichting in Suriname over de wijze waarop besmettingen met het potentieel dodelijk coronavirus kunnen worden voorkomen is niet op een aanvaardbaar niveau.

Er zijn nog te veel mensen in het Zuid- Amerikaanse land die helemaal verkeerd of gebrekkig geïnformeerd zijn en zich onterecht veilig wanen tijdens risicomomenten.

Dat staat in een verklaring van het Kritisch Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) die naar GFC Nieuws is gemaild.

Het KIVC is van oordeel dat de Surinaamse regeringsverantwoordelijken, op het stuk van  de mondkapjes, sinds het begin van de coronapandemie, onvoldoende uitleg hebben gegeven aan de gemeenschap dat er in hoogrisico omstandigheden bij voorkeur FFP2/ N95 mondkapjes kunnen worden gebruikt.

“Verscheidene wetenschappelijke onderzoekingen hebben bewezen dat de eenvoudige katoenen doekjes die nog door veel Surinamers worden gebruikt, geen of te weinig bescherming bieden in vergelijking met de FFP2 / N95- mondkapjes”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Omicron- variant van het coronavirus grijpt om zich heen

“En nog steeds wordt dat niet eerlijk verteld”, stelt het VrouwenCollectief.

Ook voor wat betreft het ventileren van gesloten binnenruimtes waar meerdere mensen bij elkaar komen is er nooit uitgebreide informatie verstrekt aan de Surinaamse samenleving.

Het KIVC verwijt de overheid een zeer lakse houding ten aanzien hiervan.

“Het heeft langer dan anderhalf jaar geduurd alvorens een overheidsmedewerker in het land het woord ventilatie in de mond heeft genomen. En dat nota bene terloops”.

BEKIJK OOK
Roken tijdens zwangerschap gekoppeld aan vijfvoudig plus risico op plotselinge onverwachte kindersterfte

“Terwijl sinds vorig jaar bekend is dat besmettingen voornamelijk in niet goed geventileerde binnenruimtes plaatsvinden via de lucht door het inademen van microdruppels”.

“Het mag de regering verweten worden dat er tot nu toe niet of nauwelijks voorlichtingsaandacht is gegeven aan deze belangrijkste besmettingsroute”, vervolgt het KIVC.

Het Collectief dat zich wekelijks laat adviseren door Amerikaanse experts, meent dat er veel levens in Suriname gered hadden kunnen worden indien de overheid veel eerder het dringende advies had gegeven om ramen en deuren zoveel mogelijk open te houden in binnenruimtes.

“Tot op heden focust de regeringsvoorlichting zich alleen op het handen wassen, afstand bewaren en het dragen van mondkapjes, waarbij nota bene niet eens het verschil wordt uitgelegd over de preventiewerkzaamheid van de verschillende mondkapjes”, is de kritiek.

“Gelet op het feit dat de meeste personen in het land niet aan eigen research doet, is het vooral de overheid die moet zorg dragen voor het geven van de juiste en jongste informatie”, wordt verder gesteld.

Het KIVC wijst de Surinaamse gemeenschap er wederom op dat het ventileren van binnenruimtes een van de belangrijke preventiemaatregelen is om het coronavirus de kop in te drukken.

Net als het bewaren van 2 meter afstand van anderen, een N95/FFP2 mondkapje gebruiken bij risicosituaties, zoveel mogelijk drukke plekken vermijden en het regelmatig desinfecteren van de handen.