fbpx

Kippenproject moet economische opleving brengen voor Brokopondo

GFC NIEUWS- Het pluimveeproject 10.000 kippen per gezin zal een economische opleving moeten brengen voor het district Brokopondo.

De effecten zullen hun uitstraling moeten hebben naar overige districten. “Niet alleen Brokopondo, maar ook Sipaliwini zal voordeel hieraan hebben”. Zo sprak minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) tijdens een ontmoeting met lokale geïnteresseerden.

10.000 kippen per gezin betreft een pilotproject waarmee het ministerie op zaterdag 19 oktober 2019 te Brokopondo van start is gegaan.

Met dit initiatief wenst het ministerie samen met het districtscommissariaat en het KMO Fonds clusterontwikkeling te bevorderen, ter stimulering van ondernemerschap door het verbeteren van Excess to Finance en waardeketenontwikkeling.

De bewindsman zei dat van het aantal kippen dat geïmporteerd wordt een groot deel zijn weg vindt naar de dorpen van Boven Suriname. Minister Tsang acht het daarom beter om zelf te kweken.

BEKIJK OOK
Volksgezondheid vraagt samenleving waakzaam te zijn bij kinderen met koorts, braken en diarree

Volgens hem gaat het niet om het kweken van kip alleen, maar alles dat binnen deze sector valt. Hij meent dat de spin-off die hiermee gepaard zal gaan een economische opleving zal brengen voor Brokopondo en omgeving.

Minister Tsang hield zijn gehoor voor dat er standaarden zijn waaraan zij zich moeten houden. Deze standaarden zijn van belang om meer kippen te kweken en ook om de kipsterfte omlaag te brengen. Verder zullen de ondernemers hun product overal aan de man kunnen brengen.