Kindvluchtelingen mogen uit Australische gevangenis naar VS: ‘Domme deal’

Redactie GFC Nieuws — De vier kinderen die nog over zijn in een Australische vluchtelingengevangenis op de eilandstaat Nauru worden binnenkort overgebracht naar de Verenigde Staten. Hun overtocht is deel van een overeenkomst die werd gesloten met Barack Obama en die Donald Trump had neergesabeld als “dom”.

De overplaatsing van de kinderen werd mogelijk gemaakt dankzij de vluchtelingenruil die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama overeenkwam met de voormalige Australische premier Malcolm Turnbull.

Op basis van de deal zou de VS 1.250 vluchtelingen uit Nauru en Manus Island in Papoea-Nieuw-Guinea opnemen; in ruil daarvoor zou Australië Hondurese en Salvadoraanse vluchtelingen uit Costa Rica accepteren.

Trump is sterk gekant tegen de deal en noemt die “dom”. De afspraak haalde de krantenkoppen in augustus 2017, toen hij werd aangekaart in een verhit telefoongesprek tussen Trump en toenmalig premier Turnbull, waarvan de transcriptie naar de media werd gelekt.

Tijdens het gesprek zei Trump dat hij het haatte om “deze mensen” op te vangen omdat ze “slecht” waren en “terecht in de gevangenis zaten”.

Foto: Cedric Favero | Wikipedia

Overige berichten