‘Kinderen van controlerende ouders hebben later moeite met emoties’

Kinderen van zogenoemde helikopterouders, die overbezorgd zijn en hun kinderen continu in de gaten willen houden, zouden op latere leeftijd vaker op emotionele problemen stuiten. Dat blijkt uit onderzoek dat door onder meer de universiteit van Minnesota is uitgevoerd.

De onderzoekers hebben ruim 8 jaar lang het gedrag van 422 kinderen bestudeerd. De kinderen waren aan het begin van het onderzoek 2 jaar. Op vijf- en tienjarige leeftijd van de kinderen is aan hun leraren gevraagd in hoeverre de leerlingen last lijken te hebben van emotionele problemen zoals depressie, angst en eenzaamheid.

Ook moesten de docenten laten weten hoe de kinderen op school presteerden en hoe het zat met hun sociale vaardigheden. De kinderen moesten ook vragen beantwoorden over hun emoties en hoe zij dachten over school en hun leraren.

Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het overmatig controlerende gedrag van de moeders en de bij de kinderen verminderde controle van emoties. Kinderen die hier op vijfjarige leeftijd moeite mee hadden, zouden vijf jaar later bovendien slechter presenteren op sociaal gebied dan leeftijdsgenoten die op jonge leeftijd emotioneel stabieler zijn.