fbpx

Kinderen tussen 9 en 13 jaar: Zo eet je goed

Je lijf gaat je hele leven mee. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, blijf je gezond en fit. Zo kun je leren, sporten, spelen en plezier maken. Best belangrijk!

Wat staat er in de Schijf van Vijf?

Eet lekker veel groente en fruit. Varieer met kleur.
Vet heb je nodig. Tenminste, de goede vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of zachte margarine.
Elke dag vlees eten is niet nodig. Wissel af met duurzame vis, ongezouten noten, bruine bonen, linzen, kikkererwten of eieren.
Kies vooral volkoren. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst.
Drink genoeg! Geen limo’s en sapjes vol suiker, maar kraanwater of thee zonder suiker.

Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?

Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.

OOK INTERESSANT
Overschakelen van sigaretten roken naar vapen ook dodelijk

Dus, als je zin hebt in iets te eten tussendoor, verwen jezelf dan vooral met al die lekkere dingen die in de Schijf van Vijf staan: snacktomaatjes, reepjes paprika, een handje ongezouten noten (ja, één handje elke dag! Dus niet 2 of meer), een volkoren boterham ruim belegd met allerlei fruit, een tosti of een bakje halfvolle yoghurt. Allemaal prima keuzes.