Kinderen jarenlang bestraald met gigantische hoeveelheid gevaarlijke radioactieve straling

Redactie GFC Nieuws — Het Grand Canyon National Park hield bijna 20 jaren verborgen dat medewerkers en bezoekers dagelijks werden blootgesteld aan enorme hoeveelheden radioactieve straling. Kinderen liepen tot 4000 maal de maximaal veilige dosis op.

Klokkenluider Elston Stephenson, veiligheidsmanager bij het park, liep met de informatie naar de media omdat niemand naar hem wilde luisteren.

Hij zegt dat drie containers van 5 gallon (bijna 19 liter) vol uraniumerts in het gebouw lagen opgeslagen naast een taxidermie-expositie. Tours met kinderen stopten daar voor presentaties. De kinderen bleven vaak 30 minuten of langer naast het uranium zitten.

Volgens zijn berekening zouden de kinderen binnen drie seconden stralingsdoses hebben gekregen die de federale veiligheidsnormen overschrijden. Volwassenen zouden in minder dan een halve minuut de gevaarlijke blootstelling kunnen hebben gehad.

“Als je tussen 2000 en 18 juni 2018 in het Museum Collections Building (2C) was, werd je blootgesteld aan uranium volgens de definitie van OSHA,” schreef Stephenson.

“De stralingsmetingen overschrijden de veilige limieten van de Nuclear Regulatory Commission … Identificatie van wie werden blootgesteld en uw blootstellingsniveau wordt lastig en is onze volgende belangrijke taak.”

De veiligheidsmanager zegt dat hij herhaaldelijk aan leidinggevenden van het National park had gevraagd om het publiek te informeren, maar steeds op een “stenen muur” stuitte. Hij diende ook een klacht in bij de inspecteur-generaal, nam contact op met de FBI en schreef elk lid van het Congres aan.

Overige berichten