fbpx

Kinderen in de gevangenis: Amerikaanse regering weigert vonnis uit te voeren en houdt minderjarigen vast in ‘vriezers’

Honderden kinderen, sommige jonger dan 12, liggen op dunne blauwe matrasjes, tegen elkaar gedrukt om elke centimeter van de vloer te gebruiken, opgesloten in wat sommigen volgens factchecker Snopes een concentratiekamp noemen. In de Verenigde Staten van Amerika.

Niet iedereen is het eens met die kwalificatie; het is ‘gewoon’ een jeugdgevangenis, is de andere opvatting. Zowel migranten als medewerkers  van de US Customs and Border Protection (CBP) omschrijven deze cellen als hieleras (‘diepvriezers’), schrijft Human Rights Watch.
Een gevangenis voor kleine gangsters van nog geen 12?

201802us crd main | GFC Nieuws
Foto: Human Rights Watch

Het enige misdrijf waar de gevangenen in het detentiecentrum in Nogales (Arizona) zich schuldig aan maakten, is dat zij – alleen, of met volwassenen – illegaal de VS binnenkwamen.

Koeienstal

Zij zitten soms jaren in detentie, achter metershoge hekken met daarbovenop vlijmscherp prikkeldraad.

“Er zijn veel manieren om het beleid van de @realDonaldTrump te beschrijven om kinderen aan de grens weg te rukken bij hun ouders. Het schendt de mensenrechtenwetgeving. Het is onamerikaans. Het zou Jezus schokken. Maar ik denk dat de meest passende manier om het te beschrijven dit is: ‘Het beleid is slecht'”.

    [Ted Lieu, Republikeinse senator]

Veel is er niet te doen. De kinderen brengen hun dagen door met lethargisch hangen op bankjes, omringd door een geur van zweetvoeten, ongewassen lichamen en stro, in een omgeving met de uitstraling van een koeienstal op een landbouwbeurs.

BEKIJK OOK
Raad voor Verpleging in Suriname organiseert training Leadership for Change

Vorig jaar oordeelde een rechter dat de kinderen gevangen zaten onder mensonterende omstandigheden en dat de detentiecentra niet voldeden aan zelfs de minimale standaarden.

Obama

In 1997 bepaalde een rechter dat de overheid kinderen in detentie niet als volwassenen mag behandelen.

De regering-Obama kreeg in 2015 opdracht de migrantenkinderen uit de detentiecentra te halen. Dat werd geweigerd en de staat ging tegen het vonnis in beroep.

De kwestie kwam opnieuw in de publiciteit door de ophef die ontstond toen Donald Trump, in navolging van zijn voorganger, opdracht gaf kinderen van illegale migranten te scheiden van hun ouders.

Handel in kinderen

Vorige maand werd onthuld dat beperkte budgetten ertoe hadden geleid dat het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken vorig jaar bijna 1.500 niet-begeleide migrantenkinderen was kwijtgaraakt.

Zij waren ondergebracht bij volwassen sponsors van wie sommigen mensenhandelaren bleken te zijn.

Foto: Concentratiekamp / Snopes