fbpx

Ketchup eten vormt een gevaar voor de gezondheid, zeggen Amerikaanse topexperts

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Steeds meer Amerikaanse – en Europese topexperts wijzen op de gevaren van het dikwijls consumeren van ketchup.

Het vaker eten van sommige soorten ketchup zorgt onder anderen voor een hoger risico op het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting, diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingen, verhoogd LDL- cholesterol, kanker, hoge triglyceriden, overgewicht en zorgt bovendien voor meer hongergevoelens.

Dat zegt de wereldbefaamde Amerikaanse gezondheidsexpert dr. Mark Hyman. Hij is de directeur van de Cleveland Clinic Center for Functional Medicine in de Verenigde Staten van Amerika.

Hyman behaalde zijn doctoraat in de geneeskunde aan de Universiteit van Ottawa en voltooide zijn opleiding aan het Community Hospital van Santa Rosa.

De reden waarom het eten van de meeste soorten ketchup zoveel gevaren oplevert voor de gezondheid komt doordat ze hoge concentraties high-fructose corn syrup (fructose-glucosestroop) bevatten.

Onderzoek wijst uit dat bekende merken gemiddeld 42% fructose- glucosestroop als inhoud hebben.

Studies uitgevoerd in de VS tonen onomstotelijk aan dat high-fructose corn syrup(HFCS) erg ongezond is.

HFCS wordt onder meer ook toegevoegd om de ketchup gemakkelijker uit de fles te laten komen.

HFCS zorgt voor meer productie van schadelijke stoffen die geavanceerde glycatie-eindproducten(AGE’s) worden genoemd.

Deze staan erom bekend dat ze lichaamscellen kunnen beschadigen, laaggradige ontstekingen veroorzaken en een sterke link hebben met het ontstaan en verergeren van diverse kankers, diabetes, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer.

Een recente studie die is gepubliceerd door het Amerikaanse Cancer Intitute suggereert dat overmatige consumptie van HFCS zowel obesitas als colorectale kanker kan bevorderen.

BEKIJK OOK
Ontevreden vrouw stuurt vriend naar dokter voor vergroting geslachtsdeel

Het zorgt bij dierproeven voor het ontwikkelen van darmtumoren en zou de grootte en agressiviteit van colorectale tumoren kunnen vergroten.

OOK EUROPESE TOPEXPERTS WAARSCHUWEN 

Één van s’ werelds beste verjongingsexperts, de Europeaan Jonathan Clarke, vertelt vanuit Amsterdam aan de GFC Nieuws gezondheidsredactie dat HFCS aan meerdere bewerkte voedselproducten is toegevoegd.

“Wetenschappelijke onderzoekingen hebben veel ernstige ziekten in verband gebracht met de overconsumptie van HFCS. En helaas voegen veel voedselfabrikanten dit toe aan hun producten”, aldus de topexpert.

Voedselfabrikanten gebruiken het ook omdat het voedsel zelfs zoeter maakt dan suiker in staat is en ook veel goedkoper is.

“Het is daarom verstandig voor personen die ketchup en ander bewerkt voedsel en drank willen kopen om eerst goed na te gaan welke fabrikanten dit goedkoop en ongezond ingrediënt gebruiken in hun producten en deze niet te consumeren”, legt de topexpert verder uit aan GFC.

Hij wijst erop dat er wel ketchup te koop is, hoewel iets duurder, waarbij de fabrikanten het schadelijk ingrediënt niet hebben toegevoegd.

Jonathan Clarke adviseert personen die op hun gezondheid letten om liever te kiezen voor vers onbespoten fruit, vooral avocado’s en zwarte/blauwe bessen, onbespoten groenten, water, noten, zaden, kip, vis (sardien en wilde zalm), eieren, ongesuikerde witte yoghurt, extra vierge olijfolie, knoflook, uien, kurkuma, gember, zwarte peper, kaneel, rozemarijn, salie en peterselie.