Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis op het westers halfrond, werd opgericht op 29 juni 1768. De gelegenheid is de geboorte van wat eens zou uitgroeien tot een concern bestaande uit 19 ondernemingen en 5 industrieën, die werkgelegenheid bieden aan meer dan 600 mensen.

Het was op deze dag dat Christoph Kersten het gebouw kocht waarin de kleermakerij en manufacturen zouden worden gehuisvest, de eerste van de vele toekomstige commerciële ondernemingen die waarde creëren onder de vlag van C. Kersten en Co. N.V.

Na zich te hebben gevestigd als een maatschappelijke verantwoorde en waardevolle onderneming, bleef Kersten zich onderscheiden waar dat mogelijk was. Het was Kersten, die als een van de eerste bedrijven in Suriname, het initiatief nam haar werknemers een kerstbonus te geven. Het was Kersten die, toen er een voedselschaarste ontstond in 1846, een schip volgeladen met voedingsmiddelen uit New York naar Suriname liet komen om de burgers te voeden.

Het was Kersten die rust in het centrum van Paramaribo bracht door wat nu bekend is als het “CKC Warenhuis” te kopen en de toenmalige luidruchtige bar die bekend stond als “TuttiFrutti Bar” de deuren liet sluiten. Het was deze combinatie van ondernemerschap en maatschappelijke verantwoordelijkheid die Kersten door de jaren heen heeft getoond waardoor het niet alleen een drijfkracht voor ontwikkkeling in de Surinaamse gemeenschap was, maar ook een “Steunpilaar van de Surinaamse gemeenschap” is geworden.

Na de uitdagingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog te hebben doorstaan alsook de economische achteruitgang in de twintiger en dertiger jaren van de twintigste eeuw, was Kersten klaar voor de volgende ontwikkelingsfase. De Surinaamse gemeenschap was zichzelf opnieuw aan het uitvinden en met deze modernisering, die ook in de rest van de wereld plaatsvond, veranderden ook de behoeften en wensen.

Waar de focus van de gemeenschap vroeger was gericht op het bevredigen van basis behoeften zoals voedsel, huisvesting en onderwijs, verschoof de focus nu naar meer modernere wensen. En ook deze keer was het Kersten, die het aandurfde om aan deze wensen tegemoet te komen. Kersten’s antwoord op de veranderende wensen zou zich manifesteren in haar ondernemingen zoals de eerste Surinaamse Supermarket die de naam HOLA kreeg, de opening van wat later bekend werd als Hotel Krasnapolsky en het eerste warenhuis dat tot de dag van vandaag nog bestaat.

Tegen het einde van de twintigste eeuw en aan het begin van de eenentwintigste is Suriname zich opnieuw aan het uitvinden door langzaam te veranderen van een voornamelijk materials-based economie in een dienstgedreven economie met ecotoerisme als een belangrijke groeisector. Hoewel deze transformatie enige tijd zal vergen en Suriname nog maar pas aan het begin van dit proces staat, is het nogmaals Kersten die hier de leiding neemt en als voorbeeld dient van Surinaamse innovatie en uitvoerend vermogen.

Om haar klanten en de gehele gemeenschap beter te dienen heeft Kersten haar ondernemingen en producten nieuwe invulling gegeven door ze in te delen in “Divisies” die zich niet richten op individuele producten, maar op het bieden van “Oplossingen” aan hun klanten. Deze divisies zijn met succes gelanceerd en doorlopen het spectrum om een “Totaalpakket van Oplossingen” aan te bieden, dat alleen Kersten kan.

De enige aandeelhouder van het Kersten Concern is de Moravian Church Foundation (MCF) Business Enterprises B.V.

Kersten heeft door haar indrukwekkende geschiedenis sterke banden ontwikkeld met de gemeenschap van Suriname en zet zich structureel in om duurzame groei te creëren voor haar cliënten, werknemers en aandeelhouders.(GFC)

Bron:Kersten.sr.