fbpx
Kerken op Samoa door ‘old-school piramidespel op new schoolplatform’ in opspraak

Redactie GFC Nieuws — Twee kerken op Samoa zitten vanwege het beruchte piramidespel OneCoin in grote problemen. De Centrale Bank van Samoa beschuldigt hen ervan dat zij de zg. cryptovaluta hadden geholpen geld te witten. Daarmee had OneCoin, met medewerking van de kerken, het financiële systeem van Samoa gecompromitteerd.

Op Samoa is de handel in OneCoin verboden. De Samoa Worship Centre en de Samoan Independent Seventh Day Adventist Church zouden echter hun gebouwen beschikbaar hebben gesteld voor wervingsbijeenkomsten van de valuta.

Kerkelijke geldwasserij

Bovendien zouden kerkleiders hun invloed hebben aangewend om leden van hun kerken over te halen OneCoins aan te schaffen.

Volgens één expert had OneCoin de kwetsbaarheid van kerkgerichte gemeenschappen in de Stille Oceaan uitgebuit en misbruik gemaakt van het vertrouwen dat gelovigen in kerkleiders en predikanten stellen om hun product snel te verkopen. 

De kerken zouden door OneCoin gebruikt zijn om miljoenen dollars naar Samoa te sluizen.

De Centrale Bank noemde OneCoin vorige week een “hybride ponzi-piramidesysteem” waar een aantal Samoaanse individuen en exploitanten van bedrijven voor geldovermakingen bij betrokken waren geraakt.

Bij God

De kerken bezweren dat zij niets verkeerds hebben gedaan: “Bij God, we hebben nooit een overdracht of overdrachtsactie gedaan met behulp van accounts van Worship Center” zei pastor Josh Seiuli.

Hij zegt dat ongeveer 500 Worship Center-parochianen in Samoa in OneCoin hebben geïnvesteerd. Dat zouden zij gedaan hebben vóór de Centrale Bank transacties in de valuta verbood.

In klassieke Ponzi-stijl verdiende OneCoin zijn geld door het aantrekken van nieuwe investeerders. Bestaande leden ontvingen commissies voor het aanbrengen van nieuwelingen.

Old Skool piramidespel

OneCoin werd al snel in een toenemend aantal landen bestempeld als een piramidesysteem.

De organisatie ging echter door met haar activiteiten en kondigde begin 2017 zelfs een primaire emissie (IPO) aan.

Zover kwam het echter nooit. Oprichtster Ruja Ignatova verdween in het niets, haar broer Konstantin (die de leiding overnam in 2018) werd op Los Angeles International Airport gearresteerd.

De officier van justitie van New York County, Cyrus Vance, omschreef OneCoin als “een old-school piramidespel op een new schoolplatform.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.