fbpx
Kennisuitwisseling tussen ADRON, landbouwvoorlichters en boeren in Nickerie

GFC NIEUWS- Als onderdeel van de Crop Managementtraining voor ressortleiders en landbouwvoorlichters in het district Nickerie, is te Paradise de eerste voorlichtingsbijeenkomst gehouden.

Deze training, georganiseerd door het Anne van Dijk rijstonderzoeks centrum ADRON en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, LVV, ging in november 2019 van start.

De voorlichtingsbijeenkomst heeft als doel de theoretische informatie over ziekten en plagen met de boeren te delen maar ook de werkrelatie tussen voorlichters en boeren te verstevigen.

Op deze voorlichtingsbijeenkomsten die in alle ressorten van het rijstdistrict zullen worden georganiseerd kunnen de boeren aan de deskundigen van ADRON en het ministerie van LVV vragen stellen die te maken hebben met de verpleging van het gewas, zegt Nareen Gajadin, directeur van het ADRON.

De Crop Managementtraining nadert haar eindfase waarbij de velden die door de cursisten zelf zijn ingezaaid over bijkans 15 dagen zullen worden geoogst.

Nareen Gajadin zegt dat de cursisten vooral op het gebied van ziekten en plagen beheersing veel hebben kunnen opsteken omdat juist dit seizoen deze zich in meerdere mate hebben voorgedaan.

De ADRON-directeur geeft mee dat tot de oogst van de padie, zich nog zaken kunnen voordoen die mogelijk effect hebben op de kwaliteit en de opbrengst. Op de ziekten en plagen kan met de juiste kennis en ervaring, al in een vroeg stadium van de groei, worden geanticipeerd.

Volgens directeur Gajadin heeft elk seizoen zijn eigen kenmerken die steeds een ander effect kunnen hebben op de padi. De rijstboeren worden daarom ook tijdens deze voorlichtingsbijeenkomsten erop gewezen onregelmatigheden in de groei van hun gewas direct te melden bij het ADRON of LVV. Er kan dan op tijd worden ingegrepen, teneinde grotere schade aan hun aanplant te beperken.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).