fbpx

KennisKring buigt zich over gewijzigde kieswet

KennisKring houdt dinsdag een discussieavond over de recente gewijzigde kieswet.

Vijf gastsprekers allen politici van de iets wat jongere politieke partijen, te weten: Angelic del Castilho, voorzitter van DA 91, Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, Maisha Neus, voorzitter van STREI, Shaif Basier voorzitter van Lijst Basier en Gerold Sewcharan, voorzitter PRO zullen hun blik werpen op deze issue.

In mei 2020 is het niet meer mogelijk voor politieke partijen om in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen. Hiertoe is de ontwerpwet voor wijziging van de Kiesregeling van 1987 goedgekeurd in de DNA.

Elke politieke partij moet zich nu zelfstandig inschrijven voor deelname aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen. De wetswijziging over het evenredigheidsstelsel voor ressortraden is ingetrokken.

Ondanks grote delen van de samenleving tegen ingrijpende wijzigingen waren, is deze toch doorgedrukt. De vraag rijst als de democratie om zeep geholpen is door geen pre-electorale combinaties toe te staan.

BEKIJK OOK
Indien uitvoering Kalina en Lokono vonnis uitblijft: VIDS zal niet aarzelen om internationale wegen te bewandelen

Verder is de leeftijd van 65 jaar naar 70 jaar opgetrokken voor leden van het OKB en het Centraal Hoofdstembureau; dit terwijl er zoveel jong kader zich jaarlijks aandient en dus niet aan bod komt.

Partijen moeten nu naast de 1% regeling ook een waarborgsom van minimaal SRD 100.000 betalen willen ze deel kunnen nemen aan de verkiezingen.

“Wat mogen we verwachten dat vooral de kleinere politieke partijen zullen gaan doen. Kunnen ze het kapitaal opbrengen? Gaan ze samenwerken, samensmelten of opgaan in de grotere partijen”. Op deze en andere vraagstukken zullen de gastsprekers op ingaan.