fbpx
KennisKring betreurt uitlatingen ABS-directeur Sno

In een advertentie heeft de directeur van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek(ABS), Iwan Sno gemeend om de gastsprekers van KennisKring van dinsdag 7 maart, drs. Anand Bihari en drs. Steve Debipersad, uit te dagen een publiekelijk discussie met hem aan te gaan. Dit naar aanleiding van enkele harde statements die beide sprekers op persoonlijke titel hebben gedaan tijdens die bewuste KennisKring avond.

Zij plaatsten volgens KennisKring onderbouwd serieuze kanttekeningen met betrekking tot de representativiteit van de cijfers van de Centrale Bank van Suriname, de Rekenkamer en het ABS in Suriname alsook de financiële verantwoording door de Surinaamse overheid.

Deze werd in eerste instantie gericht aan de Vereniging van Economisten in Suriname(VES), waarvan Steve Debipersad de penningmeester is.

Biharie moest echter via de pers tijdens een live tv- programma op RBN kanaal 5 vernemen dat hij uitgedaagd was tot een publiekelijke discussie, met daarbij een nog zonder voorafgaande afstemming bepaald detailprogramma waarvan hij terecht aangaf nog niet op de hoogte van te zijn en er dus niet op kon ingaan. Pas om 20.00 uur gisteravond werd hem per koerier de uitdaging verstuurd, schrijft KennisKring in een bericht.

Op aandringen van de VES-voorzitter werd deze aanvaard.

Het KennisKring-team meent dat de wijze van aanpak van dit publiekrechtelijk instituut van de republiek Suriname mag op zijn zachts gezegd uitermate onprofessioneel en amateuristisch genoemd worden wat ook geldt voor de inhoud van de ‘uitnodiging ‘ die zonder medeweten van de heren Debipersad en Bihari is opgesteld en openbaar gemaakt.

Uit de presentielijst van de KennisKring avond van 7 maart blijkt tevens dat noch de directeur van het ABS , noch zijn vervanger op de presentatie aanwezig waren. De informatie moet hen dan bereikt hebben uit de Surinaamse pers die de beide presentatoren goed heeft weergegeven en dat eventueel de aanleiding is geweest voor interne reacties.

Naar KennisKring verneemt zijn ook dezelfde mediaberichten bij het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname ook niet als prettig ervaren.

KennisKring is zeer verheugd dat het ministerie van Financiën recent heeft bekend gemaakt dat ze nu maandelijks publicaties over s’Lands financiën zal doen uitgaan naar de samenleving toe en complimenteert haar daarvoor. Het wachten is nu op de nieuwe Governor van de Centrale Bank van Suriname dat die ook aan zijn wettelijke verplichting van de publicatie van recente boekhoudkundige informatie zal voldoen.

`Het is een gemiste kans geworden door deze kwestie op deze manier in een soort duel vorm te gieten in plaats van het pad van consideratie en overleg te volgen met als uitkomst een gezamenlijk communiqué . De vraag rijst of hier een opdracht van hogerhand wordt uitgevoerd of men uit stoerdoenerij of broodvrees zo handelt. Het is alom bekend dat vooral het ondernemerschap de laatste jaren zwaar teleurgesteld is in de late verschijning van noodzakelijke cijferstatistieken vanuit het ABS.

Dit ondanks dagelijks bij elke import op de haven bij de douane op alle CIF facturen 0,5% Statistiekrecht en 1.5% Consentrecht naast de invoerrechten wordt betaald ,hetgeen het ABS jaarlijks ettelijke miljoenen oplevert.
Daarom is de zinsnede in de advertentie van ‘gratis toegang en geen vrijwillige (verplichte) bijdrage’ dan ook zeer onfatsoenlijk, beledigend en spottend naar ondernemers en de bevolking toe die hard werken voor hun geld, geen overheidssteun ontvangen, belastingen betalen die ook het ABS (rechtstreeks) ten goede komen.
Om dan zo gratis toegang te kunnen bieden is geen kunst`.

KennisKring hoopt dat men met meer voortvarendheid, jonge afgestudeerde deskundigen zal inzetten om het ABS naar een hoger niveau te helpen tillen daar het aldaar geïnvesteerd kapitaal, de vele buitenlandse reizen, trainingen etc. nog steeds niet de gewenste kwaliteit van het ABS opleveren.

KennisKring benadert maandelijks zorgvuldig en discreet deskundigen uit vele disciplines om gastspreker te zijn op haar discussieavonden.(GFC)

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…