fbpx

Kennis en gedrag over malaria verbeterd onder goudmijners

De kennis en het gedrag over malaria is verbeterd onder de hoge risico-populatie, de goudmijners, terwijl het is verslechterd onder de dorpsgemeenschappen waar malaria niet meer voorkomt. Dit blijkt tijdens de presentatie van resultaten van twee Malaria Knowledge, Attitude and Practices Studies op het ministerie van Volksgezondheid.

Deze studies vertellen iets over de kennis en het gedrag van mensen als het gaat om malariapreventie en bestrijding. De studies werden gedaan door middel van enquêtes onder de bevolking in risico-gebieden.

Beide studies werden uitgevoerd in opdracht van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid in het kader van haar “Malaria Eliminatie Effort”.

Omdat malaria bijna is uitgeroeid in Suriname zal het kennisniveau en het gedrag van mensen zijn veranderd ten opzichte van de periode toen er nog heel veel malaria in het binnenland voorkwam.

De eerste studie werd gedaan door de Medische Zending en heeft zich gefocust op de dorpsgemeenschappen. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen dorpen die al 7 tot 10 jaren geen malaria meer hebben gezien en dorpen waar in de afgelopen 7 jaar nog wel eens malariacases werden gemeld.

De tweede studie werd gedaan door Social Solutions en heeft zich gefocust op de goudmijngebieden. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen gebieden waar de goudmijners redelijk stabiel aanwezig zijn en gebieden waar de goudmijners erg mobiel zijn en ook vaker de grens met Frans-Guyana overgaan waar nog veel malaria voorkomt.

Het is belangrijk dat iedereen, dus ook de dorpsgemeenschappen bewust blijven van de risico’s en de methoden om zich te beschermen, wordt benadrukt.(GFC)