KBS sluit vuurwerkvoorlichting periode 2017 af

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) startte in het afgelopen jaar ruim op tijd met de voorlichting, betreffende de vuurwerk veiligheid. Eén van de telecomproviders heeft in samenwerking met GOw2 een sms-campagne op touw gezet, waarbij tienduizenden sms’jes met vuurwerktips zijn verspreid.

Behalve de mediacampagne was er ook een “vuurwerk safety tour” waarbij verschillende woonwijken, scholen, instellingen en bedrijven waaronder Staatsolie zijn aangedaan. Tijdens de tour zijn er ook sound wagens en flyers ingezet om de boodschap over te brengen.

Brandweervoorlichter Ulrich Coats hekelt het dat er nog steeds knalvuurwerk wordt geïmporteerd. Het onderzoek dat gedaan is door het “Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek” (IMWO) wees uit dat knalvuurwerk voor de meeste overlast en slachtoffers met letsels heeft gezorgd, schrijft het NII.

Aan de hand hiervan heeft de brandweer een rapport, aangeboden aan de autoriteiten met het voorstel knalvuurwerk niet meer te importeren. “Helaas zijn de acties uitgebleven” zegt de voorlichter over de voortgang van het proces.

De brandweer heeft in de afgelopen drie jaar, in afwachting op de maatregelen, een ontmoedigingsbeleid uitgevoerd. Middels voorlichting wordt getracht bij de gemeenschap het gebruik van knalvuurwerk te ontmoedigen. Het is gebleken dat de vuurwerksoorten steeds van naam verwisselen dus focust het Korps zich niet langer op namen bij de voorlichting.

Het aantal slachtoffers is in tegenstelling tot het eerder berichten is het aantal slachtoffers vastgesteld op 12. Op dinsdag 02 januari 2018, de laatste afschiet dag, is een kind van 2 jaar verongelukt en heeft een oogletsel opgelopen.

De brandweervoorlichter benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet alleen in handen van de autoriteiten ligt maar zeker ook in die van de ouders en verzorgers.(GFC)

Overige berichten