fbpx

KBS roept op tot alertheid tijdens mogelijke rukwinden

Hevige rukwinden kunnen verwoestend zijn en veel schade aanrichten. Hoewel deze natuurverschijnselen niet altijd voorspeld kunnen worden, kunnen enkele preventieve maatregelen worden getroffen om schade te voorkomen of te beperken, zegt de voorlichtingsdienst van het Korps Brandweer Suriname(KBS).

Volgens de weersverwachtingen van de Meteorologische Dienst kunnen wij de komende dagen nog meer neerslag met hevige windvlagen verwachten.

Het is volgens het KBS van belang dat wij de weersverwachtingen vooral in deze periode nauwgezet volgen en eventueel hierop anticiperen. Zo is het aan te bevelen om ‘alles’ dat door de wind meegevoerd kan worden zo mogelijk binnen te plaatsen, of vast te zetten (tuinmeubelen, speelgoed, etc.), zorg dat uw huisdieren beschermd zijn, blijf binnen en ga enkel naar buiten als het echt moet.

Probeer instabiele bomen nabij uw woning te snoeien, schragen of te verwijderen. Zorg dat uw dak goed verankerd en onderhouden is, controleer of er geen dakplaten loszitten. Controleer of uw dakgoten niet verstopt zijn. Een EHBO-trommel in huis zal echt niet overbodig zijn.

Tijdens rukwinden

Sluit ramen en deuren, bij hevige rukwinden dient de toilet- / badruimte als betere schuilplaats.

Zorg ervoor dat u met uw gezin bij elkaar bent en flashlight, mobiele telefoon, sleutels (huis en eventueel auto) bij de hand heeft.

Blijf weg van glazen ramen of shutters. Die kunnen door rondvliegende projectielen worden beschadigd, waardoor u verwondingen kunt oplopen.

Als de rukwinden gepaard gaan met onweer, trek dan de stekker(s) van computer(s), televisietoestel(len) en andere elektrische toestellen uit in verband met blikseminslag.

Bij hevige wind nooit onder een boom op open terreinen schuilen. Als u zich moet verplaatsen tijdens rukwinden, informeer uw naasten van uw bestemming en het voorziene uur van aankomst, rijd vooral op primaire wegen en vermijd wegen die onder water staan, parkeer uw voertuig niet in de nabijheid van bomen of hoge objecten, parkeer altijd buiten de ‘valschaduw’. De afstand die moet worden bewaart, moet groter zijn dan de hoogte van het object.

Blijf de weerberichten volgen en overdenk de mogelijkheid om als voorzorg uw woning tegen rukwinden te verzekeren, luidt het advies van de brandweer.(GFC)

Overige berichten