Karateschool Burgos jubileert

GFC NIEUWSREDACTIE- Ruim 10 jaar geleden richtte Karateschool Burgos op aandringen van de buurt en op initiatief van Sensei Amar Santokhi een afdeling op in de Altonaweg te Lelydorp.

Onder grote belangstelling van de media, ouders, jeugdigen en andere geïnteresseerden die zich verzamelden in de recreatie zaal van Sportclub Altona (S.C.A.), is de oprichting van deze afdeling met een wervelende demonstratie ingeluid op 22 januari 2011.

Enkele hoogwaardigheidsbekleders waaronder de huidige president Chandrikapersad Santokhi die ook de opening verrichtte, benadrukten het belang van sporten in het algemeen en in het bijzonder de positieve effecten van vechtsporten bij de vorming van onze jongeren.

Vanaf de oprichting tot heden heeft deze afdeling bewezen technisch goede multi-inzetbare karateka’s af te kunnen leveren, die ook een vaste waarde zijn in de nationale selectie’s.

De afdeling heeft reeds drie zwarte banders, allen van het vrouwelijk geslacht, afgeleverd en heeft zeker nog vier leden op dit niveau. Deze zullen binnen niet al te lange tijd deze groep van zwarte banders versterken.

Meervoudig multi-disciplinair kampioen en 4de danner Sensei Amar Santokhi is belast met het verzorgen van de karate trainingen.

Als directe assistent van Burgos beoefent hij ruim 34 jaar deze edele kunstvorm; voorts is hij ook bestuurslid van IBK Suriname. Vermeldenswaard is dat beide afdelingen een onlosmakelijk geheel vormen.

Op 3 maart is het exact 43 jaar geleden dat de hoofdafdeling van het Kyokushinkai Karate Instituut Burgos in het jaar 1978 werd opgericht door Hanshi Wilfred Burgos(8ste dan).

De in Suriname oudste en steeds actieve karate school vervuld vanaf haar oprichting een toonaangevende rol binnen het karate gebeuren en is zondermeer een begrip in onze maatschappij.

De doelstelling van de Sportschool staat na 43 jaar nog recht overeind namelijk: “ Middels de discipline van de Karate sport jongeren fysiek, mentaal en emotioneel weerbaar maken en helpen vormen tot top sporters en volwaardige burgers in de maatschappij”.

Burgos die ook medeoprichter is van de Surinaamse Karate Associatie (S.K.A.) beoefent reeds 50 jaar onafgebroken de vechtsport en heeft de afgelopen decennia als leraar, bestuurslid, nationale coach-trainer en voorzitter van de dangraden commissie honderden karakteka’s opgeleid en heeft aan de basis gestaan van grote successen van vele hedendaagse toppers zowel in de sport als op het maatschappelijk vlak.

Sedert de oprichting van de Sportschool zijn er vele toppers voortgebracht die zowel nationaal als internationaal prestaties voor ons land hebben kunnen neerzetten.

De sportschool is internationaal aangesloten bij de Internationaal Budo Kaikan (I.B.K.) opgericht door de legendarische Jon Bluming.

Vanwege zijn jarenlange en tot op heden actieve betrokkenheid binnen het Karate gebeuren alsook op basis van zijn kwaliteiten, inzet, bijdrage, deskundigheid is Hanshi Wilfred Burgos benoemd tot de Branch Chief van I.B.K. voor Suriname en het Caraïbisch gebied.

Overige berichten