fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Kapitein Lewis roept Greenheart op om arbeiders te betalen

GFC NIEUWS- Houtmultinational Greenheart dient volgens kapitein Carlo Lewis van Apoera het vonnis uit te voeren, waarbij de rechter op 8 oktober het bedrijf heeft veroordeeld om het salaris over de voorbije zes maanden te betalen aan 22 arbeiders van Greenheart.
Het gaat om bewoners van Apoera en omgeving die sinds mei in conflict zijn met het bedrijf. “Ik sta achter mijn mensen en leef ook mee met hen, want ik weet dat ze het geld hard nodig hebben. Behalve dat ze schoolspullen moeten kopen, hebben ze schulden om af te lossen bij de bank”, zegt Lewis.
Het dorpshoofd haalt aan dat hij en de dorpshoofden van Washabo en Section, respectievelijk Sergio Srisria en Ferdinand Simonds, vóór het vonnis twee keren hebben gesproken met de leiding van Greenheart over deze kwestie. Die wees hen toen erop dat de zaak op het bord lag van de rechter.
“De leiding van Greenheart heeft ons toen het gevoel gegeven, dat het bedrijf het vonnis zou respecteren, maar nu blijkt het tegendeel”, aldus kapitein Lewis.
De arbeiders die nog steeds in Paramaribo verblijven, omdat ze hun geld willen ontvangen, zijn afgelopen dinsdag getogen naar het hoofdkantoor van Greenheart aan de Duisburglaan om verhaal te halen. De leiding van het bedrijf heeft de mensen niet ontvangen om te praten. Nog erger, het bedrijf heeft de politie op hen afgestuurd om het terrein te verlaten.
De Greenheart medewerkers hadden vorig week dinsdag een petitie aangeboden aan vicepresident Ronnie Brunswijk en deze ook ingediend bij de ministeries van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Natuurlijke Hulpbronnen en Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken.
Ook bij de Nationale Assemblee werd deze petitie de dag daarop ingediend. “Onze situatie is echt niet prettig, het is erg frustrerend. Mijn leven en dat van de andere arbeiders is in de war, want we kunnen nog geen schoolspullen aanschaffen”, verwoordde Ricardo Karwofodi, bestuurslid van Greenheart Group Werknemers Organisatie, vorige week de gevoelens van de groep. Hij wil nu niets zeggen, omdat onder andere minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken momenteel bemiddelt tussen de bond en de leiding van Greenheart.
\
In de petitie die is aangeboden aan vice president Brunswijk en verschillende ministeries, is het dispuut samengevat. Daarin wijzen de arbeiders erop dat, na het conflict over adequate stofmaskers voor het uitvoeren van werkzaamheden, hen de toegang tot hun werkplek is ontzegd.
Vervolgens is er aan de groep eenzijdig een overeenkomst aangeboden voor beëindiging van het werkcontract en werd hen meegedeeld dat er ontslag zou worden aangevraagd bij de ontslagcommissie van de overheid. Dat is intussen afgewezen.
Nadat bemiddelingspogingen van de bond mislukten, maakte de werknemersorganisatie een kort geding aanhangig tegen het houtbedrijf en oordeelde de rechter in het voordeel van de arbeiders.

OOK INTERESSANT
Arbeidsinspectie na 13 jaar versterkt met 24 arbeidsinspecteurs