fbpx
Kans op Staphylococcus aureus intoxicatie bij onjuist gebruik mond- neuskap

GFC NIEUWS- Bij een onjuist gebruik van de mond-neuskap is er kans op een Staphylococcus aureus intoxicatie.

Dit is gebleken uit het afstudeeronderzoek van Beray Cornelius en Urmie Koese van het Natin. Zij wilden onderzochten hoe bacteriologisch (on)veilig de mond-neuskappen zijn en gingen de aanwezigheid van Staphylococcus aureus op de mond-neuskap na.

Begeleider Ricky Stutgard, voedseltechnoloog/microbioloog, vertelt dat de Cornelius en Koese 25 mond-neuskappen hebben laten maken en deze aan 25 mensen hebben gegeven om aan te trekken. Uit onderzoek op de 25 onderzochte textiel mond-neuskappen is gebleken dat er veel bacteriegroei voorkomt.

Ook is er geconstateerd dat de bacterie Staphylococcus aureus aanwezig is op de gebruikte textiel mond-neuskappen. Verder was te zien dat bij het dragen van de textiel mond-neuskapjes langer dan drie uren de Staphylococcus aureus zich meer vermenigvuldigt.

Uit het onderzoek is gebleken dat Staphylococcus aureus aan de binnenkant van de gebruikte textiel mond-neuskappen voorkomt. Deze bacterie komt normaal voor in de neusholte. Bij het dragen van de mond-neuskap komt het op de binnenkant van de mond-neuskap terecht, waardoor deze bacterie rondom het mondgedeelte komt te zitten, met alle gevolgen van dien. De groei van de Staphylococcus aureus vindt het meest plaatst tussen 3 en 5 uren; hier is de kans groot dat men bij het dragen van de textiel mond-neuskap een Staphylococcus aureus intoxicatie oploopt.

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij 30% van de mensen te vinden is op de slijmvliezen in de neus, keel en op de huid. Het verspreidt zich voornamelijk via de handen in aanraking met de neusholte, maar kan ook via de lucht, kleding, beddengoed of speelgoed worden overgedragen.

De bacterie veroorzaakt normaliter geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan. Staphylococcus aureus kan op twee manieren gevaarlijk zijn voor de mens. De bacterie kan namelijk diverse huidinfecties veroorzaken en kan ook de oorzaak zijn van voedselvergiftiging.

Infecties met Staphylococcus aureus kunnen ontstaan door besmetting met de eigen bacterie of door direct contact met besmette huid, kleding of voorwerpen. Deze bacterie kan goed overleven in een droge omgeving. Een goede persoonlijke hygiëne helpt voorkomen dat de bacterie infecties kan veroorzaken.

Een belangrijke maatregel is om altijd de handen te wassen na het niezen, hoesten en zeker voor het aanraken van voedsel. Levensmiddelen en etenswaren dienen goed gekoeld in de koelkast bewaard te worden bij een temperatuur <4℃. Het is ook belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen door rauw en gaar voedsel niet met elkaar in contact te brengen. Voorts is het verstandig om handschoenen te dragen bij het verzorgen van een besmette wond.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.