Kans op Alzheimer tot 10 keer kleiner met anti-herpesmedicatie

Wie al eens last heeft van koortsblaasjes, riskeert om op latere leeftijd Alzheimer te krijgen. Het goede nieuws is dat herpesmedicatie het risico op Alzheimer ook tot tien keer kleiner kan maken.

Wetenschappers toonden eerder aan dat er een sterke link tussen het herpesvirus en Alzheimer-dementie bestaat. Een recente studie, gepubliceerd door Medical News Today, bewijst niet alleen dat het verband groot is, maar ook dat de behandeling van herpes gunstig kan zijn bij preventie van dementie. De antivirale behandeling, bij ernstige en regelmatige opstoten van herpes, lijkt de schade in de hersenen te voorkomen die op lange termijn leidt tot de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers gingen aan de slag met het hersenweefsel van gestorven alzheimerpati√ęnten en personen zonder de hersenziekte. Ze besluiten dat die personen met Alzheimer ook vaker besmet zijn met het herpesvirus. Dragers van het virus zouden zelfs tot 2,5 keer zoveel kans maken op dementie. Maar door antivirale medicijnen in te nemen, vermindert het relatieve risico op Alzheimer plots tot zelfs tien keer.