fbpx

Kans om te overlijden door COVID-19 miljoenen keren groter dan door vaccineren

INGEZONDEN- De kans om te overlijden of ernstig ziek te worden na een besmetting met het coronavirus is miljoenen keren groter in vergelijking met iemand die zich laat COVID- vaccineren.

Alle onzinverhalen die in Suriname worden verspreid met het doel om mensen bang te maken voor vaccins kunnen daarom als onethisch worden bestempeld.

Op het internet wemelt het van de kletspraatjes waarbij allerlei ongefundeerde theorieën en halve of verkrachte waarheden  worden verkondigd.

Dit resulteert in een geringere prikbereidheid in de samenleving die op den duur helaas onnodig mensenlevens zouden kunnen kosten.

Vooral diegenen die grotere risico’s lopen, dikke mensen, zieken en ouderen kunnen door deze desinformatie het leven laten omdat ze waarschijnlijk huiverig zullen zijn om zich te laten vaccineren.

Indirect zouden allen die steeds onterecht en op ondeskundige wijze hameren op de onveiligheid van COVID- vaccins, verantwoordelijk gesteld kunnen worden gesteld indien er mensen komen te sterven.Terwijl deze mensen gevaccineerd hadden kunnen worden.

Tientallen miljoenen mensen op verschillende continenten zijn intussen gevaccineerd en het blijkt steeds weer dat het risico op ernstige bijwerkingen zeer minimaal is.

Het recente nieuws dat meer dan 30 personen in Noorwegen zijn overleden na een prik wordt helemaal uit z’n verband gehaald.

Velen in Suriname begrijpen het verschil tussen correlatie en causaliteit helemaal niet en trekken totaal grondeloze conclusies.

Het is een taak van onder andere intellectuele beleidsmakers om zo snel mogelijk betere voorlichting op dit vlak te geven.

BEKIJK OOK
Mede-inzittende overleden bij eenzijdig verkeersongeval

De mogelijkheid dat een persoon die besmet is geraakt met het coronavirus dood gaat is afhankelijk van de leeftijd en gezondheidsstatus ongeveer 1 tot 2 procent.

Hoe dikker, ouder en/of zieker, hoe groter het overlijdensrisico. De kans om op de Intensive Care of op een andere afdeling in het ziekenhuis terecht te komen met COVID is bovendien significant groter.

Elk mens met gezond verstand kan al gauw het verschil maken. Van de vele tientallen miljoenen mensen die zijn gevaccineerd heeft slechts 1 op de honderdduizend ernstige allergische reacties ervaren.

Van deze mensen, die vaak al bekend zijn met dergelijke reacties, zijn er slechts een handjevol voor zeer korte tijd in het ziekenhuis opgenomen.

Hun gezondheidstoestand is onvergelijkbaar met de patiënten die op de IC’s vechten voor hun leven en jammer genoeg die strijd soms verliezen.

Kortom: de kans dat je komt te overlijden of in een ziekenhuis terechtkomt door een vaccin is miljoenen  keren kleiner in verhouding met een coronainfectie. De cijfers liegen niet!

Laat u dus niet misleiden door personen op het internet die totaal geen kennis van zaken hebben en toch pretenderen deskundig te zijn.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: De noodzaak om na te denken over onderwijs na Covid-19