fbpx

Kankerkuur mogelijk met ontdekking 'achilleshiel' kanker

GFC NIEUWS- Alles heeft een zwakke plek en dus moet kanker die ook hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat uitschakeling van het molecuul HDAC11 ervoor zorgt dat kankercellen stoppen met groeien en sterven.
Helemaal nieuw zijn de HDAC-stofjes niet voor de wetenschap. Er wordt al langer geëxperimenteerd met het afremmen van de activiteit van diverse HDAC-enzymen. Proeven hebben aangetoond dat stoffen die HDAC afremmen heel effectief zijn in het stoppen van de groei van gecultiveerde kankercellen.
Terwijl de onderzoekers zochten naar een oplossing voor dit lastige dilemma, stuitten ze op een lid van de HDAC-familie dat pas onlangs ontdekt is: HDAC11.
Ze ontdekten dat heel veel kankercellen – denk aan kankercellen in de borst, lever en nieren – bijzonder hoge concentraties van dit enzym produceren. Gezonde cellen produceren het enzym niet zo heftig. Sterker nog: er zijn vrijwel geen specifieke functies van het enzym in gezonde cellen bekend.
De onderzoekers namen de proef op de som en schakelden HDAC11 in kankercellen in de borst, prostaat, eierstokken en dikke darm uit. Het resultaat mag er zijn: de kankercellen verloren hun levensvatbaarheid en legden in veel gevallen het loodje. Gezonde cellen bleken geen hinder te ondervinden van de behandeling. Het resultaat suggereert dat het selectief blokkeren van HDAC11 enkel effect heeft op kankercellen.
De onderzoekers maakten tijdens hun experimenten gebruik van moleculaire technieken om HDAC11 uit te schakelen. Op dit moment is er namelijk nog geen stof bekend die in staat is om enkel HDAC11 te blokkeren. De onderzoekers gaan daar nu naar op zoek.

BEKIJK OOK
Geld vrijgemaakt voor renovatie scholen binnenland