Kan yoghurtconsumptie darmkanker voorkomen?

Dat is de vraag die centraal stond tijdens een onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston en andere samenwerkende instituten.

Uit het onderzoek blijkt dat regelmatige consumptie van yoghurt het risico op darmpoliepen, voorlopers op darmkanker, kan verminderen. Het positief effect van het melkproduct was echter alleen bij mannen te zien. Hoe dit effect wordt bereikt, blijven de onderzoekers onderzoeken.

De wetenschappers evalueerden gegevens van twee langetermijnstudies met 32.606 mannelijke en 55.743 vrouwelijke deelnemers. Alle proefpersonen ondergingen endoscopie van de darm gedurende de onderzoeksperiode. Daarnaast rapporteerden ze regelmatig over hoe ze leefden en zichzelf voedden – inclusief yoghurtconsumptie.

Over het algemeen ontwikkelden 5.811 mannen en 8.116 vrouwen poliepen, rapporteert het team. De analyses tonen aan dat mannen die twee of meer porties yoghurt per week consumeerden, een risico op poliepen hadden dat gemiddeld 19 procenten lager was vergeleken met niet-yoghurteters. Voor poliepen met een bijzonder hoge neiging om kanker te ontwikkelen, daalde het risico zelfs met 26 procent.

Bij vrouwen was die afname niet te zien. Waarom niet, kunnen de wetenschappers nog niet verklaren. Ook hoe de link tussen yoghurt en minder darmkanker precies werkt, moeten ze nog nader onderzoeken.

Overige berichten