Kan Suriname worden gebruikt als opslagplaats voor oude vliegtuigen?

surinam airways skippyscage photography

Het idee klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Elke dag honderden dollars verdienen door oude vliegtuigen een parkeerplaats te bieden.

Suriname heeft ruimte, een strategische ligging en wie weet levert het nog werkgelegenheid op ook. Maar hoe realistisch is het?

In landen zoals de Verenigde Staten en Spanje is het big business. In Arizona staan duizenden vliegtuigen geparkeerd, waaronder de oude 747-300 van SLM.

Volgens gegevens van het Britse ACC Aviation kan de opslag van een Airbus A320 wereldwijd soms oplopen tot wel 600 dollar per dag.

In Europa is het Spaanse Teruel een bekende plek, vooral voor maatschappijen die vliegtuigen tijdelijk uit de roulatie halen.

GFC Nieuws ging op onderzoek uit: kan Suriname ook cashen met een eigen vliegtuigkerkhof?

Het antwoord is minder rooskleurig. Suriname kampt met drie flinke obstakels. Ten eerste het klimaat. De hoge luchtvochtigheid en regelmatige regenbuien zorgen voor een verhoogd risico op corrosie.

Langdurige opslag wordt daardoor duurder en ingewikkelder.

Daarnaast ontbreekt het nog aan gespecialiseerde infrastructuur. Er zijn geen faciliteiten waar vliegtuigen veilig onderhouden of gedemonteerd kunnen worden.

Tot slot ligt de focus van investeringen nu vooral op het verbeteren van de dagelijkse vliegoperaties, niet op het ontwikkelen van een opslagsector.

Suriname heeft dus potentie, maar voorlopig lijkt het land niet klaar om een lucratieve parkeerplaats voor oude vliegtuigen te worden.

Foto: skippyscage