Kan het Surinaamse volk nog een verdere verscherping van Covid-maatregelen aan?

INGEZONDEN– De rek is eruit en is duidelijk dat grote delen van de samenleving niet langer gebukt kunnen gaan onder de gevolgen van de coronamaatregelen.

De maatregelen waren al enorm verscherpt, maar vanaf vandaag, 7 maart, heeft de Surinaamse regeringweer een verscherping aangekondigd van de Covid-maatregelen.

Maandagavond werd de samenleving geconfronteerd met het heel verontrustend bericht dat de Manaus-, Zuid-Afrikaanse en Britse-variant van Covid-19 in Suriname zijn vastgesteld.

Op een persconferentie vanmiddag gaf de regering meer informatie.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Curaçao kan coronabesmettingen niet meer aan: Surinamers laat dat ons niet overkomen

Op 24 maart werd een batch met samples naar Nederland gestuurd voor analyse door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens minister Amar Ramadhin zijn de resultaten in ieder geval zorgwekkend.

De drie voornaamste varianten waar je je zorgen over moet maken – P1- of Manaus-variant, B1.1.7- of Britse variant en B.1.351- of Zuid-Afrikaanse variant – circuleren in Suriname. Dat is een zeer zorgwekkende ontwikkeling.

Volgens de minister zijn de monsters sinds 15 februari verzameld, wat betekent dat er al enige tijd voorbij is gegaan. Maar de nodige voorzichtigheid is dus ook nu geboden, benadrukte hij.

Hij wees er ook op dat de Manaus-variant “heel dodelijk” is “en zich shift naar de jongere populatie”. De P1-variant treft met name personen tussen de 25 en veertig jaar. Dat is een heel zorgwekkende ontwikkeling.

OOK INTERESSANT
Hittegolven veroorzaken alarmerende stijging in grasbranden

Ramadhin hoopt dat de periode waarin de samples van de P1-variant zijn verzameld, al voorbij is en dat de variant niet is losgebarsten in de samenleving.

Het AstraZeneca-vaccin, waarmee in Suriname intussen ruim 25.000 burgers zijn ingeënt, is, zei de minister, wel bestendig tegen de meeste varianten maar is in elk geval nog niet zeker wat de effectiviteit is. De varianten zijn namelijk ontwikkeld nadat AstraZeneca was geproduceerd.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]