GFC NIEUWS- Onderzoekers hebben onderzocht hoe inktvissen in staat zijn om snel de kleur en patronen van hun huid te veranderen.
Inktvissen worden ook wel de ‘kameleons van de zee’ genoemd vanwege hun vermogen om snel van kleur te veranderen en op te gaan in hun omgeving.
Nu hebben onderzoekers de drie soorten “lichte makers” op de huid ontdekt die dit verfijnde camouflagesysteem mogelijk maken. De resultaten zouden kunnen leiden tot betere beschermende uitrusting voor soldaten in de strijd.
Onderzoekers van de Harvard University in Cambridge, Massachusetts, en het Marine Biological Laboratory in Woods Hole, Massachusetts, hebben de chemische, biologische en optische mechanismen bestudeerd die de inktvis in staat stellen zich te verbergen voor roofdieren.
Inzicht in hoe deze inktvisachtige wezens zichzelf slim camoufleren, zou kunnen leiden tot militaire innovaties en nieuwe materialen kunnen inspireren in cosmetica, verven en consumentenelektronica, aldus de wetenschappers.
“De natuur heeft het raadsel van adaptieve camouflage al lang geleden opgelost”, schreef co-auteur Kevin Kit Parker, hoogleraar bio-engineering en toegepaste natuurkunde aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences, in een verklaring. “Nu is de uitdaging om dit systeem te reverse-engineeren in een kostenefficiënt, synthetisch systeem dat geschikt is voor massaproductie.”