fbpx
Juspol en HI&T beraadslagen over kansspelen

De uit de hand gelopen wildgroei van kansspelen in Suriname is niet onopgemerkt aan de regering voorbij gegaan.

Naar aanleiding hiervan hebben de ministeries van Justitie en Politie en Handel, Industrie en Toerisme beraadslaagd hoe ordening in deze sector te brengen. Momenteel worden er in winkels en supermarkten kansspelen geëxploiteerd, waarbij gokverslaving geconstateerd is.

Justitieminister Stuart Getrouw ging in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de begroting over het dienstjaar 2019 in op deze kwestie, die door de volksvertegenwoordigers aan de orde werden gebracht.

“Gelet op de definitie ‘hazardspel’, zoals verankert in de herziene wet Hazardspelen 1962 en het Wetboek van Strafrecht, kan volgens hem geconcludeerd worden dat spelen als de sportloterij, de virtuele sportweddenschappen, de internet weddenschappen en de Suribet live betting geen loterijen zijn. Ze vallen onder de categorie hazardspelen”, gaf de minister aan. Ingevolge de wet dienen deze spelen in speciaal ingerichte lokaliteiten, zoals bijvoorbeeld in een hotel of casino te geschieden. Ze worden echter in vele locaties over het gehele land gehouden.

Getrouw geeft aan dat in de vergunningsvoorwaarde van enkele bedrijven is opgenomen dat de verkoop van loten en het uitbetalen van de prijzen bij de geautoriseerde verkooplocaties bij deze plekken mogen plaatsvinden. Verder zijn er geen andere voorwaarden met betrekking tot de plaats en de inrichting van de verkooplocaties opgenomen.

De minister merkte ook op dat de wettelijke regeling die handvatten biedt om tot ordening van de sector te komen, niet synchroon loopt met de ontwikkelingen binnen de sector, zoals de online aanbieding van spelen. Dit bemoeilijkt het verlenen van een vergunning voor online spelen.

Volgens de bewindsman is, gelet op het voorgaande van belang de eerder verleende vergunningen aan te passen. Het beleid is nu dat de verleende vergunningen worden ingetrokken, waarna er nieuwe worden verleend, onder voorwaarde dat de eerdergenoemde aspecten in acht worden genomen.

Een overgangsperiode van 3 maanden worden ingebouwd om de spelen die in strijdt zijn met de loterijwet 1939 stop te zetten, aldus de bewindsman. Volgens Getrouw moeten er aangepaste richtlijnen komen met betrekking tot de inrichting en de plaats van gebouwen waar de kansspelen kunnen worden aangeboden.

Meer

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.