fbpx

Jullie zijn zwaar achterlijk in Suriname, zeggen Surinaamse jongeren in Rotterdam

“Jullie zijn zwaar achterlijk daar. Het is alsof jullie niet kunnen begrijpen hoe het is om met nieuwe verbeterde inzichten mee te gaan. Suriname is ver achter op velerlei gebieden en dat is triest. Het is niet een land om trots op te zijn, eerder om je diep, heel diep voor te schamen”, zeggen vier uit Surinaamse ouders geboren jongeren, studenten, die liever alleen met hun voornaam in het nieuws willen komen, aan GFC Nieuws.

Marlon, een 19- jarige tiener die in Rotterdam is geboren en getogen, is resoluut in zijn stelling. “Ik ben een keer met mijn ouders in Suriname geweest om vakantie te vieren en vind het maar een ouderwetse en armoedige toestand. Het land is eigenlijk een verwaarloosde plantage”.

“Alles is zo ver achter en de mensen zijn zo onderontwikkeld. Wel 90 procent van de wegen zitten vol kuilen of zijn niet goed geasfalteerd. Ook zijn veel gebouwen en zelfs hele wijken verpauperd en in geen tijden onderhouden. Het is gewoon een grote varkensstal in een plantage”, voegt hij eraan toe.

“Alsof het de mensen niet interesseert. Haast overal zie je hoog onkruid groeien. Ook veel rommel op straat en in de tuinen. In de korte tijd die ik daar was zaten we 3 keren urenlang in het donker omdat er sprake was van stroomuitval. Volgens mijn familieleden waar ik logeerde komt dat al jaren vaker voor. En niemand die zich daar druk over maakt, het hoort er allemaal bij. Gekker kan je het niet bedenken”.

Marlon zegt een keer mee te zijn gegaan met zijn neef naar een voetbalwedstrijd in Paramaribo. “Verschrikkelijk! Het veld lag erbij alsof dat nooit is onderhouden en het doel had een kapot net. Eigenlijk meer gaten dan een net. De velden van de laagste amateurploegen zien er hier in Rotterdam tien keren beter uit”, weet hij.

Ook de 3 jaar oudere broer van Marlon, John, is niet te spreken over Suriname en de bewoners. “De meeste personen die daar wonen zijn erg laag opgeleid en spreken zeer slecht Nederlands of Engels”. Bovendien is een hoog percentage analfabeet.

“En ook diegenen die voor Surinaamse begrippen hoog zijn opgeleid hebben een slechte algemene ontwikkeling. Een gesprek op hoog niveau weten de meesten niet eens te voeren omdat ze weinig kennis hebben en daar helaas ook niet open voor staan, want niemand hoeft ze wat uit te leggen.  Ze weten alles veel beter en als je ze iets wilt uitleggen word je als arrogant getypeerd” aldus John.

BEKIJK OOK
Drietal opgepakt na mislukte roofoverval op goudveld

Volgens hem is er sprake van een structureel probleem in het land: onderontwikkeling en het gebrek aan een wil om nieuwe leerrijke dingen tot zich te nemen. “Je ziet het al met de verschillende regeringen die daar aan de macht zijn geweest. Stuk voor stuk totaal incapabele personen die totaal geen weet van zaken hebben namen/nemen plaats op de hoogste regeerposten”.

“Ik durf te wedden dat geen van deze Surinaamse politici goed zouden kunnen performen in topfuncties binnen Nederland. Ze hebben een veel te laag ontwikkelingsniveau! Sommigen komen niet eens uit hun woorden en weten niet eens in de kern waar het om gaat. Ik schat ze over het algemeen niet hoger in dan de gemiddelde Nederlandse buschauffeur. En deze lui moeten Suriname tot ontwikkeling brengen? Elk persoon met een beetje verstand begrijpt dat het nooit gaat lukken”, vervolgt John.

“Vind je het dan gek dat sommige Nederlandse politici deze lui als clowns kwalificeren en geen respect kunnen opbrengen voor hen? Ik kan u garanderen dat de meeste Nederlandse politici er net zo over denken als minister Blok. Echter komen ze er niet eerlijk voor uit. Maar ze denken het zeker wel, net als veel anderen.

Denk je heus dat deze Surinaamse politici ooit normaal zouden kunnen performen in Nederland? Ze zouden hard uitgelachen worden en uitgemaakt worden voor dommeriken. Alleen hun manier van praten al, hun woordkeus, formuleringen, taalfouten en inhoudelijke onzin zou voor veel hilariteit zorgen”, weet John.

Twee Surinaamse vrienden van Marlon en John, ook geboren en getogen in Rotterdam, zijn het volledig eens met hun zienswijze.

“Al sinds onze jongere jaren horen wij verhalen van onze ouders dat Suriname nog tot ontwikkeling moet komen. Zo lang is Suriname al onafhankelijk en toch geeft men nog steeds de schuld aan Nederland”.

“Ze hebben er daar zelf een grote puinzooi van gemaakt en dat komt voorlopig echt niet meer goed. De mensen daar worden steeds armer en armer! Wij zijn er ook maar 1 keer geweest en ons zien ze nooit meer”.

“Wij gaan wel op vakantie naar Spanje of Italië want er is in Suriname echt helemaal niets te beleven. ja, zwervers die steeds om geld vragen. Zodra men daar niet gaat werken aan een beter opleidingsniveau en het verhogen van de algemene ontwikkeling zal het land nooit vooruit komen”, legt het duo tot slot uit.