fbpx
Julian Assange erg ziek, ernstig verzwakt, zegt advocaat — WikiLeaks-oprichter overgebracht naar ziekenzaal gevangenis

Redactie GFC Nieuws — Julian Assange lijkt ernstig ziek. Zijn gezondheidstoestand was vorige week vrijdag zo slecht, “dat het niet mogelijk was een normaal gesprek met hem te voeren,” zei zijn advocaat. WikiLeaks zei woensdag in een verklaring dat haar oprichter is overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis waar hij al zeven weken zit.

 

 

De klokkenluiderswebsite schrijft in een statement op Twitter dat de gezondheid van Assange tijdens zijn verblijf in de ambassade van Ecuador reeds sterk achteruit was gegaan.

Nadat Ecuador hem uit de ambassade gooide waar hij politiek asiel had gekregen, sloten de Britten hem op in de Belmarsh-gevangenis.

De Verenigde Naties noemde zijn hechtenis “willekeur”. De organisatie riep Engeland op zich te houden aan zijn verplichtingen onder de internationale wetgeving en Assange vrij te laten.

Zweden vroeg om de uitlevering van Assange in verband met een zedenzaak. WikiLeaks zegt echter dat Assange in dat land nooit in staat van beschuldiging is gesteld.

De klokkenluiders vermoeden dat Zweden hem alleen maar in hechtenis wil nemen om hem te kunnen uitleveren aan de Amerikanen.

Daar wacht hem een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar voor het overtreden van de Spionagewet. De VS wil Assange berechten omdat hij vermeende oorlogsmisdaden van Amerikaanse soldaten openbaar had gemaakt.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…