Julian Assange erg ziek, ernstig verzwakt, zegt advocaat — WikiLeaks-oprichter overgebracht naar ziekenzaal gevangenis

Redactie GFC Nieuws — Julian Assange lijkt ernstig ziek. Zijn gezondheidstoestand was vorige week vrijdag zo slecht, “dat het niet mogelijk was een normaal gesprek met hem te voeren,” zei zijn advocaat. WikiLeaks zei woensdag in een verklaring dat haar oprichter is overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis waar hij al zeven weken zit.

 

 

De klokkenluiderswebsite schrijft in een statement op Twitter dat de gezondheid van Assange tijdens zijn verblijf in de ambassade van Ecuador reeds sterk achteruit was gegaan.

Nadat Ecuador hem uit de ambassade gooide waar hij politiek asiel had gekregen, sloten de Britten hem op in de Belmarsh-gevangenis.

De Verenigde Naties noemde zijn hechtenis “willekeur”. De organisatie riep Engeland op zich te houden aan zijn verplichtingen onder de internationale wetgeving en Assange vrij te laten.

Zweden vroeg om de uitlevering van Assange in verband met een zedenzaak. WikiLeaks zegt echter dat Assange in dat land nooit in staat van beschuldiging is gesteld.

De klokkenluiders vermoeden dat Zweden hem alleen maar in hechtenis wil nemen om hem te kunnen uitleveren aan de Amerikanen.

Daar wacht hem een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar voor het overtreden van de Spionagewet. De VS wil Assange berechten omdat hij vermeende oorlogsmisdaden van Amerikaanse soldaten openbaar had gemaakt.

Overige berichten