fbpx

"Jules Sedney was staatsman van formaat"

GFC NIEUWS- Een politiek icoon, een staatsman van formaat, een zoon van Suriname, een toegewijde, voorbeeldige en veelzijdige Surinamer.
Politieke leiders kwamen op maandag 29 juni woorden te kort om Jules Sedney, gewezen premier van Suriname, parlementslid, minister van Financiën en governor van de Centrale Bank van Suriname te beschrijven.
Het parlement, waarvan op voornoemde dag de nieuwe en herkozen leden werden beëdigd en toegelaten, nam 1 minuut stilte in acht voor de politicus die op donderdag 18 juni het tijdelijke met het eeuwige verwisselde.
President Desiré Bouterse zei dat Sedney altijd in onze herinnering zal blijven. “Vanwege de vele gesprekken die gedeeld zijn, ook in hele moeilijke tijden,” aldus het staatshoofd.
bouterse beighle | GFC
Sedney die 97 jaar werd, is premier van Suriname geweest in de periode 20 november 1969 tot en met 24 december 1973. Daarnaast is hij van 1980 tot 1983 governor geweest van de Centrale Bank van Suriname.
Nieuwbakken parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk memoreerde de parlementaire zittingsperioden van Sedney als volgt: 16 mei 1967 tot en met 17 november 1969 en 18 november 1969 tot en met 11 december 1969. Hij werd herkozen op 25 november 1987, maar aanvaardde de zetel niet.
Sedney is erelid geweest van de politieke organisatie VHP. Voorzitter Chandrikapersad Santokhi sprak van een politieke icoon. Sedney kwam volgens de ondervoorzitter van het parlement Dew Sharman vanwege zijn gezegende leeftijd in een meer afhankelijke positie te verkeren. Desondanks is zijn heengegaan als schokkend ervaren, daar hij op hoogtijdagen prominent aanwezig was in het partijcentrum.
Sharman: “Met het heengaan van Sedney verliest moeder Suriname een van haar laatste zonen uit een tijdperk waarin integriteit, ethiek en moraal bepalende factoren waren voor het vestigen van de evenwichtige en tolerante samenleving waarin we ons vandaag bevinden.”
Sedney kreeg bij het 67-jarig bestaan van de VHP het erelidmaatschap van de partij toebedeeld vanwege zijn wezenlijke bijdrage aan de verbroederingspolitiek. Volgens Sharman houdt de schrijver van “Toekomst van ons verleden” ons met dit werk een spiegel van ongekende historische waarde voor.
André Misiekaba (NDP) herinnerde namens zijn partij Sedney als een grote Surinamer en een staatsman van formaat. Volgens hem dient “De toekomst van ons verleden” als naslagwerk voor elk parlement. “Een ieder die heeft gekeken in dit boek zal tot de conclusie moeten komen dat deze grote Surinamer inderdaad van bijzonder formaat was,” aldus de parlementariër, die de hoop uitsprak dat hetgeen Sedney heeft achtergelaten mag blijven voortleven.
Net als Misiekaba bleef ook Marinus Bee (ABOP) stilstaan bij het boekwerk: “Voor alle politici een aanrader en zo zie je hoe we kunnen bijdragen aan vorming van deze natie.”
Ronnie Asabina (BEP) memoreerde Sedney als een “toegewijde, voorbeeldige en veelzijdige Surinamer”. Gregory Rusland (NPS) zei de belangrijke bijdrage te beseffen die Sedney heeft geleverd in zijn loopbaan als politicus zowel deskundige. “We verliezen een grote zoon en laten we leven met zijn nalatenschap,” voegde Rusland eraan toe.
Sedney is op dinsdag 30 juni gecremeerd. De uitvaartdienst vond plaats bij het Pandit Paragh Jagdew Crematorium.

OOK INTERESSANT
Advocaat nabestaanden 8-decembermoorden verwacht dit jaar nog vonnis tegen hoofdverdachte Bouterse