fbpx

Jubilerend kindertehuis Leger des Heils luidt noodklok

GFC NIEUWS- Kindertehuis Ramoth, het kindertehuis van het Leger des Heils in Suriname, bestaat dit jaar 45 jaar, echter bevindt de sociale organisatie zich momenteel in grote financiële problemen.

Het pand, waaronder de riolering, keuken, trappenhuizen en daken moeten dringend worden gerenoveerd.

Directeur Sabea Sobe zit met de handen in het haar omdat ze de salarissen van het personeel voor deze maand augustus niet kan betalen, mede vanwege uitblijvende subsidie vanuit de overheid gekoppeld aan de sociaal-economische situatie van de ouders van de kinderen. Het gaat voornamelijk om ouders/ verzorgers met psycho-sociale aandoeningen zoals drugsverslaafden.

De 60-jarige kinderhuisdirectrice overweegt haar functie neer te leggen. “Ik vind het onverantwoord om op zo’n manier door te gaan,” stelt zij.

Reserves op

De financiële reserves van het kindertehuis dat momenteel 22 kinderen, waarvan 18 over zijn, en 2 nog niet de lagere school bezoeken, zijn totaal uitgeput.

Sobe: “Al jaren is de subsidie van het ministerie van Sozavo minder dan de helft van dat wat het tehuis werkelijk nodig heeft.”

“Voor 2018 hadden we SRD 250.000,- aangevraagd bij Sozavo terwijl wij SRD 500,000,- nodig hebben. Er zijn inkomsten via onze crèche en peuterdagopvang, maar vanwege de situatie in het land, zijn met name de ouders van de kinderen uit het kindertehuis niet in staat de ouderbijdrage te betalen.”

“Gelukkig hebben wij mensen die ons bijstaan met dat wat wij het hardst nodig hebben, namelijk eten. Echter kunnen wij de rekeningen kunnen niet langer betalen en zoals het er nu uitziet, kan het kindertehuis voor het eerst in 45 jaar ook niet de salarissen van het personeel betalen. En hun salaris is al niet veel.”

Onverantwoord

Volgens Sobe “ is er geen probleem voor de kinderen van de dagopvang, want hun ouders betalen hun verzorging”.

BEKIJK OOK
Twee mannen aangehouden voor zware mishandeling en vernieling

Sobe legt uit dat het subsidie vanuit Sozavo “cruciaal is, omdat de ouderbijdrage altijd al slechts een deel van de kindertehuiskosten zijn geweest. Maar nu Sociale Zaken al jaren veel minder geeft en dan ook nog eens niet op tijd, zitten wij met de handen in het haar.”

Sobe is reeds zes jaren verbonden als directeur van Kinderhuis Ramoth. Pas afgelopen februari werd de tweede en laatste tranche van de toegezegde Sozavo subsidie over 2018 uitgekeerd.

Sobe: “In totaal was het overgemaakte bedrag SRD 107.000,-, minder dan de helft dan de aangevraagde en broodnodige SRD 250,000,-. Het is vandaag 29 augustus en we hebben nog niet 1 cent gehad over de subsidie van 2019. “

45 jaar Kinderhuis Ramoth

De kindertehuisdirectrice vervolgt: “Vijfhonderd duizend Surinaamse dollar is nodig op jaarbasis, maar wij hebben altijd een beleid gevoerd dat we de helft commercieel en via particuliere giften opbrengen, maar vanwege de huidige sociaal-economische situatie in het land is het ons dit jaar niet gelukt om ook maar een fractie van die ‘private’ zijde van onze inkomsten op te brengen.”

Sobe zucht: “Het is om te huilen. Negen oktober aanstaande bestaan we 45 jaar.”

Cadeau

“Wat ik als cadeau zou voor dit jubileum van Ramoth zou willen? Nou. Dat het kinderhuis openblijft op maximale sterkte – dat betekent dat we weer 45 kinderen kunnen opvangen – en dat er voldoende middelen binnenkomen voor de broodnodige renovatie van het gebouw. Ik zou graag dat het gebouw er picobello erbij komt te staan. Ik zou dat graag als cadeau wensen voor het kindertehuis, nog voordat ik straks met pensioen ga.”