‘Journalist mogelijk vermoord binnen Saoedische ambassade’

Jamal Khashoggi, de vermiste journalist van de Washington Post, is volgens Turkse functionarissen waarschijnlijk vermoord. Khashoggi verdween dinsdag spoorloos na een bezoek aan de Saoedische ambassade in de Turkse hoofdstad Istanboel.

Een Turkse functionaris zei tegen de BBC dat een eerste onderzoek aanwijzingen had opgeleverd dat de journalist binnen de ambassade zou zijn vermoord.

Saoedi-Arabië ontkent de aantijging en zegt dat naar de man wordt gezocht.

Verloofde

Khashoggi is een uitgesproken criticus van de Saoedische kroonprins. Hoewel hij vroeger op goede voet stond met de Saoedische Koninklijke familie, vluchtte hij naar de VS nadat enkele van zijn vrienden waren gearresteerd.

Daar schreef hij opiniestukken voor de Washington Post tegen het Saoedische regiem.

Dinsdag ging hij naar de ambassade om een echtscheidingsakte op te halen, omdat hij met zijn Turkse verloofde Hatice Cengiz wilde trouwen. Zijn verloofde wachtte 11 uren vóór de ambassade, maar zag hem niet naar buiten komen.

Turkije zegt dat Khashoggi op het terrein werd gedood en dat zijn lichaam naar elders is overgebracht. Onderzoekers zeiden dat een team van 15 personen dinsdag arriveerde bij het consulaat en op dezelfde dag terugkeerde naar Riyad.

Turkse politieambtenaren die het consulaat beveiligen, zeggen dat hun beveiligingscamera’s geen vertrek van de journalist hebben geregistreerd, maar dat wel diplomatieke auto’s werden gezien die het ambassadeterrein op en af reden.

Foto: Twitter