fbpx

Jongeren zeven dorpen Piki Lio accepteren Aboikoni niet als hun nieuwe Granman

Jongeren van zeven dorpen aan de Piki Lio in het Boven-Surinamegebied weigeren Albert Aboikoni als Granman te accepteren. De jongeren zeggen dat Aboikoni in de afgelopen jaren voor veel problemen in het gebied heeft gezorgd. Reeds in dat stadium hebben zij met redenen omkleed steeds aangegeven waarom zij hem niet als Granman zouden accepteren.

“Hoewel de president van Suriname Aboikoni vooruit heeft geschoven voor de beëdiging is de Granman niet welkom in het Piki –Lio gebied. Ook in het Asindo-opo gebied is de heer Aboikoni niet geliefd”, zeggen ze.

De jongeren beschouwen de beslissing van de president als een grove vergissing. Dit alles zorgt voor een grotere tweedracht tussen de Saramaccaners. De jongeren vragen aan de president om goed af te wegen en het besluit weer in heroverweging te nemen zodat Saramaccaanse culturele tradities niet in een handeling overboord worden gegooid.

BEKIJK OOK  Kranslegging bij monument gesneuvelde militairen Koreaanse Oorlog

Zij geven verder aan dat binnenlandbewoners in tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd niet kort van memorie zijn. “Omwille van hun keuze voor de rust en vrede in hun gebied wordt stellig de indruk gewekt dat zij kort van memorie zijn.”

De jongeren die het geheel met argusogen gade sloegen geven aan dat de keuze van Aboikoni bij hun reacties heeft uitgelokt. Dit veroorzaakt grote onenigheid tussen de Saramaccaners onderling.

“Onze voorouders hebben strijd gevoerd om ons onder andere een rijke culturele traditie na te laten. De Saramaccaners leven volgens deze regels en dragen die hoog in hun banier. Met de keuze van Albert Aboikoni tot Granman zijn deze regels in een keer tenietgedaan”.