fbpx
Jongeren kén je geschiedenis: Nog 5? Ik hoop van niet

De jongeren van Suriname zijn momenteel zeer populair. De verkiezingen naderen en álle partijen wensen graag te showen met hun jongeren. De ene probeert het met zeer populaire, de andere met titulatuur.

De jongeren waren de afgelopen 4 jaren niet zo populair. Ze waren in elk geval niet op de voorgrond als nu. Nu organiseren jongeren van alle partijen bijeenkomsten, sportactiviteiten en doen vooral dienstig werk naar de gemeenschap toe.

Het is fijn te zien en te horen dat jongeren dit kunnen, alleen zal dit allemaal waarschijnlijk na 25 mei ophouden. Want daarna hebben ze de partijen waar zij deel van uitmaken geholpen aan hun macht en mogen ze weer 4,5 jaar uitrusten tot aan de volgende verkiezingen.

Het is wel jammer dat sommige jongeren zich laten gebruiken door hun partijen en uitlatingen doen die onwaar zijn of gedeeltelijk op waarheid berusten. Voor er gesproken in de media dienen jongeren goed op de hoogte te zijn van hetgeen zij zullen aankaarten. Daarom is het zeer belangrijk dat zij de geschiedenis van ons land goed kennen.

Een van de uitlatingen die vaak gehoord wordt is dat jongeren aangeven dat de decembermoorden een gepasseerd station zijn voor Suriname. Deze mening getuigd van gebrek aan kennis over wet en recht en gebrek aan kennis over het verleden.

Wat er allemaal gebeurt is toentertijd en hoe machthebbers geregeerd hebben over en met het Surinaams volk. Sowieso beheersen deze donkere dagen het Surinaams leven niet meer. Maar dat neemt niet weg dat het geen gepasseerd station is.

Weten de jongeren van anno 2015 hoe slachtoffers toentertijd uit hun bed zijn gesleurd, beschuldigd zijn van verraad en “op de vlucht” van voren zijn doodgeschoten?

Weten zij hoe het is om op te groeien zonder vader, die vermoord is zonder proces en die ook nog gemarteld is voor zijn dood?

Jongeren kunnen dit hiaat opvullen door te kijken naar documentaires, opzoeken via google en ook te praten met mensen die het allemaal van dichtbij hebben meegemaakt. Dan pas zal begrepen worden waarom nabestaanden blijven vechten voor gerechtigheid.

Jongeren worden tegenwoordig vaker uitgenodigd om aan praatprogramma’s deel te nemen. Het doet goed als jongeren zich nu al in de massa media weten te uiten. Maar er dient ook opgelet te worden dat juiste informatie wordt doorgespeeld en men zich niet gaat laven aan leugens.

Tijdens zo’n praatprogramma werd een jongeman in de gelegenheid gesteld om aan te geven welke gemeenschapsactiviteiten hij aan het organiseren was. Het gaat hier om een pro-regeringsgezinde jonge man. Tijdens alle reclame over de regering deed hij een uitlating over “wat het Front in 15 jaren niet gedaan had”.

De presentator corrigeerde hem niet. Ik hoor steeds vaker deze uitlating: 15 jaren Front, niets gedaan! Dat wil zeggen dat deze jongeman zijn geschiedenis niet kent, hij kent de verschillende regeringsperiodes niet eens.

Vanaf 1987 klimt Suriname beetje bij beetje op naar een beter economisch niveau. De puinhoop die de regering, die in 1987 aantrad, moest opruimen was niet te overzien.

Angst (Suriname kende toen de militaire machthebbers, de Jungle Commando en de Tucajana Amazonas die geregeld aanvallen op elkaar en soms ook op burgers openden), lange rijen om basisgoederen als brood en melk te bemachtigen, volle ‘one way’ vluchten richting Schiphol. Dat en nog meer waren de erfenis van 7 jaar dictatuur.

De telefooncoup zorgt er weer voor de militairen aan de macht komen, vooral omdat de regering weinig in staat bleek verbetering in het land te brengen. Maar met de z.g. rebellen van toen kon er vrede worden gesloten.

Er komen weer verkiezingen en Suriname klimt weer een klein beetje op uit een dal. Er komt vooral een economische stabiliteit! Het was heerlijk om ‘s morgens op te staan en niet te hoeven vragen wat de koers was!

In 1996 echter komen de nu ex- militairen middels democratie en overloperij van DNA- leden aan de macht. Dan begint voor Suriname een heerlijke tijd, bruggen worden gebouwd, strategische beroepen vinden hun intrede, energie projecten, etc. etc.., maar dit allemaal eindigt met het weg- demonstreren van de regering.

Er was geen sprake meer van stabiliteit, er heerste chaos in het land. De koers voor de dollar was 1-3000 gulden. En de toenmalige president ging weer op dienstreis naar het buitenland, zonder zich te bekommeren om zijn volk.

In het jaar 2000 is er een begin gemaakt met het land terug brengen naar economische stabiliteit. De gulden werd afgeschaft en de SRD deed zijn intrede.

10 jaren lang is het redelijk gelukt de economische stabiliteit te behouden. In 2004 konden eindelijk de eerste burgers een hypotheek afsluiten voor het bouwen van een huis, verder gaven de banken graag leningen voor het aankopen van roerende en onroerende goederen en ook voor het opzetten van een bedrijf.

De regering heeft toen heel veel gestimuleerd dat burgers hun eigen huis konden bouwen, konden sparen en bedrijven zichzelf konden bedruipen. Er zijn ook fouten gemaakt, daarom in 2010 kiest het volk voor een andere regering; dus 10 jaar Front+ regering en niet 15 jaar!

Die kwam net als in 1996 met zeer grote plannen van bruggen over de grensrivieren tot highways en 18.000 woningen. Echter is er hiervan niet zoveel te merken. De stabiliteit is er niet meer.

De regering kan niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Het ene gat wordt met het andere gedicht. Dit is ook gewoon een herhaling van de periode van 1996-2000, maar milder, want er zijn ook goede projecten van de grond gekomen. Jammer genoeg laten duurzame successen nog op zich wachten.

Ter afsluiting een klein voorbeeld: In 2010 kon men met een SRD 10 naar de winkel en er kon een volkoren casino brood, 1 liter melk en een chocolaatje gekocht worden.

Anno 2015 zal je of je brood of je melk kunnen kopen en het chocolaatje? Daar kijk je niet meer naar!
Jongeren kén je geschiedenis voor je spreekt! Kennis is macht!
Nog 5? Ik hoop van niet.

Drishtie Kalloe

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.